Annonse


USA forbyr spionvare

Loven ble i følge nyhetsbyrået AP vedtatt med overveldende flertall. Bare en representant, republikaneren Ron Paul fra Texas, stemte mot. Paul er kjent som en konsekvent liberaler som mener at myndighetene må holde seg unna Internett for nærmest enhver pris.

Ikke kontroversielt

Flere delstater, deriblant Arnold Schwarzeneggers California, har tidligere vedtatt slik lovgivning. Men nå er alt klart for lovgivning på føderalt nivå. Forutsatt at den presidenten som måtte sitte når loven endelig skal ratifiseres gir sin endelige godkjenning.

Det er få som tror at loven vil bli stoppet i Det Hvite Hus. Verken John Kerry eller George W. Bush har uttrykt seg kritisk til forbudet.

Forbud mot snoking

Den nye loven, kalt «Spy Act», nedlegger forbud mot å snikinstallere programvare som registrerer tastetrykk eller bevegelser på nettet fra en lokal maskin og sender slik informasjon videre til tredjepart. Eller tar kontroll over PC-en og utfører handlinger som brukeren ikke har kontroll over.

Annonse


Slike programmer installerer seg ofte sammen med annen, tilsynelatende tilforlatelig programvare. Den kan også installeres ved besøk på visse nettsider, ikke sjeldent med pornografisk innhold.

Må løses internasjonalt

Det finnes mange varianter at Spyware. De fleste har det til felles at de registrerer dine surfevaner for å kartlegge dine interesser og forbruksmønster med tanke på salg.

I Europa jobbes det med lignende lovgivning på EU-nivå. Enkelte land, som Italia, har allerede innført lovgivning på nasjonalt nivå.

I Norge har vi endelig fått en lov mot søppel-post (spam), men denne dekker ikke Spyware-problemet. Både spam og spyware er problemer som er vanskelig å takle på nasjonalt nivå, siden mesteparten av uvesenet stammer fra utenlandske kilder.

Annonse