Nettverk PC

Annonse


Verdens største «grid»

Nettverk PCI nettverket inngår intet mindre enn 6000 kraftige datamaskiner. Til sammen utgjør dette en datakraft som skal kunne takle de 15 petabytes (15 millioner milliarder) bytes som kreves når forskere ved fysikkinstituttet Large Hadron Collider i Storbritannia setter i gang med sitt storslåtte partikkeleksperiment.

Starter i 2007

Med seg har de fått CERN i Geneve, forskningsinstitusjonen som langt på vei var ansvarlig for å bygge opp det vi i dag kjenner som World Wide Web på Internett.

Selve eksperimentet starter ikke før i 2007, men allerede denne uka settes i følge Physorg.com grid-strukturen opp for test med 78 universiteter og forskningsinstitusjoner som deltakere.

Samarbeid via nett

Grid var i fjor selve mantraet for IT-giganter som IBM og HP. Kort fortalt dreier det seg om å få til samhandling med uutnyttet kapasitet hos maskiner som er koblet til et nettverk.

Teknologien har også vært utnyttet av vanlige PC-brukere med Internettforbindelse. Blant annet finnes det frivillige nettverk som løser oppgaver innen alt fra matematikk til medisin.

Annonse