Annonse


SPILLTEST: Soldiers

Ved første øyekast minner Soldiers: Heroes of WWII om de fleste andre RTS (Real-time strategy)-spill av nyere dato; du velger enheter, gir ordrer, og sender dine tropper inn i kamp mens dine strategiske avgjørelser som regel bestemmer utfallet.

Både grafikk og animasjoner er av ypperste rang. Detaljrikdommen er forbløffende, de forskjellige kampmiljøene og troppene er varierte, og alt fra lyseffekter til eksplosjoner er svært overbevisende utført. Du får spille både amerikanere, briter, russere og tyskere.

Nyskapende

Men Soldiers har mer å by på. Blant annet har så og si alle enheter, soldater som kjøretøy, muligheten til å plukke opp ammunisjon, våpen, granater, førstehjelpssett og annet utstyr som du finner på falne fiender, i uskadeliggjorte kjøretøy, eller rundt omkring ellers på slagmarken.

Soldatene dine kan nemlig brukes til langt mer enn å springe rundt og skyte, siden de også kan sette fyr på ting (hvis du har bensin og fyrstikker), overta kanoner og andre våpeninnstallasjoner, plassere miner, og mye annet festlig. Du har full mulighet til å detaljstyre hver eneste soldats våpenbruk, og hvorvidt han beveger seg stående, på huk eller krypende. Det legges forøvrig stor vekt på bruk av vegger, steiner eller andre terrengdetaljer som dekning, både for å unngå å bli sett og som skjold ved skuddvekslinger.

Annonse


Men den mest nyskapende overraskelsen i Soldiers er at du kan hoppe inn og ta direkte kontroll over hvilken som helst av dine soldater eller kjøretøy. I «direct control»-modus bruker du piltastene til å bevege soldaten eller kjøretøyet rundt omkring, mens du sikter inn og skyter med musen, som i tradisjonelle tredjepersonsspill. Denne muligheten vil du faktisk være nødt til å benytte deg av ganske ofte, siden du vil få utnyttet enkelttropper langt mer effektivt (HØY Rambo-faktor!) enn hvis du overlater til datamaskinen og ta seg av detaljstyringen.

Direkte kontroll over kjøretøyer blir faktisk et av dine viktigste fordeler for å komme deg gjennom oppdragene, og har du først fått kloa i en god tanks vil du sette alle kluter til å for å beholde den. Så lenge du har det rette utstyret tilgjengelig gjør du lurt i å sette mannskapet ditt til å reparere kjøretøy fortløpende, tanke opp med bensin, og fylle på med ammunisjon – hvis du finner noe i nærheten.

Soldiers: Heroes of WWII

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

Vanskelig og frustrerende

De drøyt 30 oppdragene er varierte og krever bruk av mange forskjellige fremgangsmåter, men frustrasjonen melder seg oftere enn man skulle ønske. Soldiers er nemlig et svært vanskelig og krevende spill, men av helt uønskete årsaker. Med alle mulighetene man har til å boltre seg i kampens hete har utviklerne dessverre ikke klart å holde kontrollene intuitive og brukervennlige nok, og alt for ofte ender oppdrag i dass fordi du roter deg bort i grensesnittet, eller fordi alle troppene, utstyret og kjøretøyene rett og slett blir for mye å holde styr på samtidig. Når oppdragene i tillegg er svært utfordrende, også på laveste vanskelighetsgrad, og selv det minste feiltrinn fører til den sikre død tok det meg ikke mange minutter før den prekære mangelen på quicksave/quickload-knapper åpenbarte seg.

Soldiers: Heroes of WWII er langt fra perfekt, men likevel et nyskapende og interessant spill. En slags blanding av Commandos og Command & Conquer: Generals. Dessverre har grafikken en lei tendens til å hakke når det går heftig for seg, selv på laveste oppløsning og detaljnivå. Dessuten er flerspiller-mulighetene ikke så mangfoldige som man kunne håpet på. Full applaus for kooperativ modus, men når man verken kan spille mot andre eller søke etter andre spillere og samarbeide med på internett (du må vite IP-adressen på forhånd til den du vil spille med) holder det ikke helt mål.

Likevel – den tålmodige strategispiller vil nok ikke ha problemer med å finne mye spillglede her, og vi ser med spenning frem til at kommende spill inkorporerer mange av de gode idéene som ligger i Soldiers: Heroes of WWII.

Annonse