Hopp til navigasjon Hopp til innhold

TEST: Microsoft Office:mac 2004

Microsoft er selve Sjefen – også på Mac. Bare manglende samkjøring med Apples programvare hindrer denne Office-utgaven fra å få en sekser.

Allerede ved installasjonen merker man at Microsoft har skjønt hva Mac OS X dreier seg om. De topper faktisk Apple i å gjøre det brukervennlig. Her er det bare å dra ett enkelt ikon over fra CD-en til harddisken. Når du starter den første applikasjonen, går installasjonen av seg selv.

Word, Excel og Powerpoint ser ved første øyekast identiske ut med forrige versjon, Office vX. Men utseendet er subtilt pusset opp, og de brukermessige forskjellene er der i det skjulte.

Prosjekt-portal

Felles for alle Office-programmene er en ny portal som binder alle Office-dokumenter sammen. Her kan man opprette «prosjekter» på tvers av de enkelte applikasjonene. Svært praktisk om du skal både Excel, Word og mail via Entourage i en Powerpoint-presentasjon.

Alle typer Office-dokumenter er også tilgjengelig fra hvilken som helst av applikasjonene. I tillegg har du en kladdebok (Scrapbook) der innholdet seinere kan brukes i samtlige programmer. Og Messenger, som følger med i versjon 4.0.0, er integrert i programfamilien på en helt ny måte.

Støtten for Windows-produserte Office-dokumenter er selvsagt upåklagelig – det er lenge siden Mac-brukere måtte slite med manglende kompatibilitet med Windows-verdenen. Microsoft har likevel valgt å innføre en egen kompatibilitets-sjekk i denne utgaven.

For øvrig har Offfice nå full støtte for Apples skriptspråk Applescript, noe som borger for større muligheter til skreddersøm.

Oversiktlig: Entourage sorterer e-posten etter dato, uke, måned og år.

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

Bare halvveis samarbeid

Det mest brukte programmet i Office-familien er utvilsomt Outlook, som i Mac-versjon heter Entourage. Her finner du som vanlig e-post, adresser og kalender.

Under installasjonen blir du spurt om du vil importere informasjon fra annen programvare. Dessverre støtter denne funksjonen bare Apples Mail. Verken kalenderprogrammet iCal eller Address Book støttes direkte.

Dette går imidlertid an å fikse. Adressebokas vCard-poster kan dras direkte inn i Entourage (men utrolig nok ikke poster fra iCal), og et program som Sync-Entourage-Cal importerer avtalene og oppgavene dine. Mens programmet GoBetween fra PocketMac (de med Mac-synk til Pocket PC) fikser import både fra adressbok og iCal i én smell.

Kan ikke få alt…

Mer imponerende er det at Entourage tar med seg både egenproduserte spamfiltre (regler), all lagret mail, alle kontoopplysninger og til og med signaturer og maler fra Apples Mail-program. Helt perfekt – noe som gjør det enda mer uforståelig at de ikke har tatt steget helt ut.

Det ville utvilsomt vært flott å ha full synkroniseringsstøtte både mot .Mac/webdav, mobil og PDA (eller i det minste synkronisering mellom to installasjoner via internt nettverk uten å bruke Exchange server), men akk… Kanskje det er Apple som har satt seg på bakbeina?

Nesten perfekt

Ellers er Entourage en estetisk og brukermessig nytelse. E-post vises med utdrag av teksten, og bruker Messenger til å gi deg beskjed (også med tekst-utdrag) når du har ny post.

Det beste er likevel den delikate presentasjonen av posten, og organiseringen på dag/uke/måned/år. I disse spam-tider nok en måte å skille klinten fra hveten på. De innebygde spamfiltrene er verken dårligere eller bedre enn f.eks. Apples, men det er og blir noe herk å sette opp manuelt. Automatikken lurer uansett ikke proffe spammere.

Adresseboka er helt OK med bildestøtte og god søkbarhet, mens kalenderen nok begynner å bli litt grå i skjegget. Den kunne med fordel ha fått erstattet sitt kjedelige kontorpreg med litt mer fest og farger. Og hva med å støtte opprettelsen av flere parallelle kalendere, slik som i iCal?

Versjonskontroll

Word har i likhet med Excel og Powerpoint fått en transparent formateringspalett. Nytt er også linjeark-modus, for de som er vant til det fra papirverdenen. I likhet med Windows-utgaven (Office 2003) kan nå flere versjoner lagres i ett dokument. Enten automatisk ved avslutning eller manuelt etter behov. Dette minsker risikoen for å gjøre den klassiske blemmen med å lagre uønskede endringer, men eliminerer den dessverre ikke helt. Best ville det vært om man automatisk kunne lagret nye versjoner ved hver endring mens dokumentet fortsatt er oppe.

Via såkalte «smart tags» kan oppslag gjøres mot Microsofts nettbaserte Encarta-leksikon. Og med et par museklikk kan dokumentet vise to typer oversikter over større dokumenter: Som småbilder eller hypertekst-kart.

Den irriterende «stor I»-feilen fra forrige versjon er heldigvis borte, slik at det nå endelig går an å skrive norsk uten å slå av automatiske ordkorrigeringen.

Sjekker formlene

Excel sjekker nå syntaksen i mer enn 140 formler, slik at du lettere ser feil i oppstillingen. Flere skjematyper har blitt lagt til siden sist. I tillegg er det flere forbedringer av mer kosmetisk natur, blant annet i fargevalg.

Powerpoint holder nå møtedeltakerne (og ikke minst foredragsholderen!) orientert om hvor mye klokken er. I tillegg kan du se hele lysbildeshowet og notatene som småbilder.

Konklusjon

Det vil føre for langt å omtale hver eneste endring og detalj, og ikke minst systematisk gjennomgå forskjeller fra Windows-versjonen.

La det være nok å si at dette er et formidabelt verktøy for Mac-brukeren, akkurat som det er for Windows-brukerne. Ingen kommer i nærheten.

Det skulle også bare mangle når verdens største programvarehus setter seg ned for å forbedre sitt flaggskip-program for en så kresen og godt vant kundegruppe som Mac-brukere.

Annonse
Stikkord: programvare, testprodukt