Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Jobs ut mot HD DVD

Apple-sjefen Seve Jobs mener at filmbransjen bør sky det nye DVD-formatet HD-DVD som pesten.

NEC HD DVD kombi
Jobs er vanligvis ingen festbremse når det gjelder innføring av ny teknologi. Men i dette tilfelle slår han alle bremsene på. Mannen bak slagordet «Rip, mix, burn» sier nå nei til mer lagringsplass på nye DVD-plater.

Ti ganger DVD

HD-DVD (High Definition DVBD) er et av to nye formater som skal gi nesten ti ganger så mye plass på en disk som dagens DVD, avhengig av enkelt/dobbelt lag og om diskene er overskrivbare eller ikke. Det andre formatet er Blu-Ray, eller såkalt «blålaser».

HD-DVD er imidlertid det eneste formatet som er godkjent av DVD Forum, en selvbestaltet standardiseringsmyndighet for DVD-formatet.

Felles for de to formatene er at både spillere og disker i utgangspunktet både kan brukes til avspilling og brenning. I Blu-Ray-formatet er alle disker overskrivbare, mens det i HD DVD-formatet finnes både overskrivbare og ikke-overskrivbare disker. (HD DVD: 15G / 30G (enkle/doble ikke-overskrivbare disker), 20G / 40GB (enkel/doble overskrivbare disker) og Blu-Ray: 27/50 GB – bare overskrivbare disker).

Hollywood, Gates og HP-Carly

I følge Wall Street Journal (krever abonnement) har Jobs deltatt i et eksklusivt møte med Hollywoods mektigste menn og kvinner. Til stede på møtet var også selveste Bill Gates og HP-sjefen Carly Fiorina.

På møtet advarte Jobs mot å implementere HD-DVD brennere i nye PC-er (og Mac-er, formoder vi). Dette fordi kopisperringen på dagens kommersielle DVD-plater visstnok ikke vil fungere på med HD-DVD-brennere, som bare flytter data.

Problemfri pirat-avspilling

Med HD-DVD vil inntil ti filmer i tilnærmet full (dagens) DVD-kvalitet få plass. Trolig vil kopisikringen være intakt på kopien, men den vil like fullt kunne spilles av uten problemer fra HD-DVD-platen.

Hollywood har allerede planene klarer for utgivelser på HD DVD. Førse tittel ut er «Terminator 2». Båe lyd- og bildekvaliteten blir betydelig bedre enn med standard DVD.

Stikkord: lydogbilde, Maskinvare