Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Bredbånd kan bli dyrere

Ny skattlegging av teleinstallasjoner vil øke bredbåndsaktørenes utgifter med inntil 200 millioner kroner årlig. Det kan bremse utbyggingen og gi økte sluttbukerpriser.

Bredbåndstrøbbel penger
Stortingets Finanskomité vil innføre eiendomsskatt på fiberlinjer og teleinstallasjoner. Telenor-direktør Morten Karlsen Sørby sier at det vil bremse utbyggingen. Selskapets får en årlig ekstraregning på 100 millioner kroner.

Bryter løfte?

– Under den pågående Teleforum-konferansen på Storefjell høyfjellshotell onsdag lovte konserndirektør Åsmund Løset i Telenor Networks at ni av ti husstander vil ha et bredbåndstilbud i 2005.

Det løftet vil de nok nå revidere. Vedtaket vil ramme utbyggingen av bredbånd i utkantstrøk, der lønnsomheten er marginal.

Da Næringskomiteen som behandlet bredbåndsmeldingen, la samtlige partier vekt på at hindringer for utbyggingen av bredbånd måtte fjernes. Nå går de fra sine løfter.

Dolket i ryggen

Generalsekretær Per Morten Hoff i IKT Norge er i følge dn.no rasende over vedtaket som ble kjent torsdag ettermiddag. Han mener bredbåndsutbyggingen blir 170 til 200 millioner kroner dyrere.

– Vi føler oss dolket i ryggen av politikerne. Ingen annen nasjon i hele verden har eiendomsskatt på teleinstallasjoner, sier Hoff.

Skatten kommer uventet. For noen år siden gikk det rykter om at enkelte kommuner ville innføre slik skatt, men det ble det ikke noe av. I tillegg til eiendomsskatt må aktørene også betale leie til grunneiere.

Ber om utsettelse

En samlet telebransje samlet på Teleforum forsøkte torsdag å få utsatt behandlingen av saken i Finanskomiteen. I en felles uttalelse ber Telenor, NetCom, UPC Norge, TDC, Song Networks og BaneTele og andre aktører om at saken tas inn i skattemeldingen, i stedet for som en egen sak.

Vedtaket i Finanskomiteen betyr at teleselskapene må betale eiendomsskatt på områdene der de har master, noderom og kabler.

– I stedet for å legge forholdene til rette for økt konkurranse konstaterer vi at politikerne går motsatt vei, sier BaneTele-sjef Matthias Peter.

(ITavisen Business)

Stikkord: internett