Nokia N-Gage (skrå)

Annonse


TEST: Nokia N-Gage

For det er forholdsvis viktig å vite hva det er man får når man kjøper en såpass revolusjonerende »mobiltelefon».

Ikke bare Taco

Det har vært mye snakk om at man ser gal ut når man bruker Nokia N-Gage som telefon. Dette fordi høyttaler og mikrofon er plassert på en måte som gjør at man må plassere telefonen rett ut fra øret, i stedet for inntil øret. Da kan det se ut som man står og holder et tacoskjell ved siden av hodet sitt.

Dette stemmer for så vidt. Men dersom man er gjennomsnittlig fornuftig finner man også ut at det bare er å vri den 90 grader uten at det ødelegger telefonopplevelsen noe særlig. Det følger også med et sett hodetelefoner som man kan bruke til å snakke i. Siden man bruker dette settet stort sett hele tiden allikevel til spill, radio eller mp3 er det like greit å bruke det til å snakke med også.

Alle funksjonene som følger med på telefonen gjør også dette til en meget enkel og god telefon å bruk, selv om den kanskje ikke kan måle seg med de proffeste telefonene der ute. Den baserer seg også på Series 60 grensesnittet som man er vant til fra andre Nokia-telefoner tidligere. Det jeg vil pirke på som mest problematisk er at programvaren virker merkelig treg.

Glimrende til pendling

Selv om denne spillkonsollen utvilsomt kan brukes som en telefon er det ikke derfor man kjøper den. Du kjøper en Nokia N-Gage fordi man har lyst på en håndholdt spillkonsoll som man kan bruke som telefon i tillegg. Den er ideell å ta med seg på toget eller bussen for å bruke tid mens man pendler. Muligens også glimrende tidsfordriv på hytta om vinteren eller sommeren.

Vi har fått testet en del av spillene som følger med og de imponerer. Ved første øyekast er det unektelig en smule skuffende, men når man så innser at dette ikke er en Xbox man har i lomma går det greit. Til å være en relativt begrenset skjerm med kun 4.096 farger er den utnyttet meget godt.

Fryktelig spillbytte

Videre utover året kommer vi til å teste flere av spillene som allerede har dukket opp på N-Gage i tillegg til de spillene som man går og venter på. Av de spillene vi har sett på til nå er Splinter Cell og FIFA 2004 blant de beste. Det er to meget forskjellige spill og viser en del av hva N-Gage kan by på.

Spillene er også meget raske, noe som er en smule overraskende siden resten av programvaren virker treg. Man har også en Arena-funksjon som gjør at man kan spille spill mot andre. Dette kan man enten gjøre via Bluetooth eller via GSM, noe som gjør denne telefonen til en online multiplayer-konsoll også.

Det største problemet med spillfunksjonaliteten er bytte av spill. For det er ingen enkel oppgave. Først må man ta bort lokket bak på mobilen, før man må fjerne batteriet. Så må man holde nede en liten klaff for å fjerne det gamle spillet. Så må nytt spill settes i før batteri og lokk kan festes igjen. Utrolig lite elegant.

Ny N-Gage før sommeren

Men Nokia planlegger ikke å la spillmarkedet hvile med N-Gage. Denne uken varslet de lanseringen av sin nye spillkonsoll. N-Gage QD, som kommer i forkant av sommeren. Vi hadde selvsagt håpet på og regnet med at dette ville bety en betydelig oppgradering. Det er det imidlertid ikke.

For N-Gage QD er faktisk en nedgradering fra den originale N-Gage. De eneste forbedringene man kan snakke om er at designet er blitt litt sprekere, man kan enklere snakke i den uten å se gal ut og ikke minst så kan man bytte spill uten ingeniørutdannelse. Man har også Arena-programvaren allerede installert.

Allikevel er det såpass mye som forsvinner at den ikke blir veldig interessant. Radioen forsvinner. Mp3-spilleren likeså. Det blir også slutt på muligheten for bruk over hele verden. For i den nye blir det bare støtte for to GSM-bånd (GSM 900/1800).

For spillerne

Men dette er en test av den originale N-Gage og den må vi si er bra til sitt bruk. Man har det utrolig gøy mens man spiller. Når man også kan bruke den som telefon uten problemer er dette en vinner. Grunnen til at den ikke får toppkarakter er at den mangler litt småting her og der, som hastighet og vanskelig bytte av spill.

Er man derimot ute etter en underholdningsmobil er det ingen bedre alternativer på markedet for øyeblikket. Selv om den mangler kamera.

Annonse


Annonse