Eirik Chambe-Eng Trolltec

Annonse


Tjener godt på gratisprogram

Eirik Chambe-Eng TrolltecEirk Chambe-Eng og Håvard Nord sa opp jobbene for å satse på sitt eget produkt – et utviklerverktøy som skulle gjøre det enkelt å lage plattformuavhengige applikasjoner. I dag har selskapet 80 ansatte og kontorer i Oslo, USA og Australia.

Fikk lov av kona

– Konene våre ga oss en prøvetid på to år, forteller Eirik Chambe-Eng. Et stort smil brer seg over ansiktet hans når han forteller om gründertiden. – Det er den beste tiden vi har hatt. Vi kunne konsentrere oss om å programmere uten å måtte tenke på noe annet. Og vi kom i mål med god margin, legger ha til.

Allerede etter et år ble det første hovedprodktet lansert. Det var Qt, eller et multiplatform programvareutviklingsrammeverk, som den Chambe-Eng kaller det.

Men å skaffe finansiering til den lille bedriften skulle vise seg å bli vanskelig. SND hadde liten tiltro til et selskap som skulle leve av å lage gratis programvare, og oppfordret de to gründerne til å skaffe seg ordentlige jobber. Et forsøk på å få Kistefoss til å investere strandet av helt andre grunner. Prosjektet var rett og slett for lite til å være interessant.

Annonse


I grevens tid

Men Trolltech skaffet seg etter hvert både kunder og kapital. I 1999 og 2000 ble det gjennoført to investeringsrunder der Canopy, Borland, Northzone, Teknoinvest og Orkla gikk inn med midler. Finansieringen var knapt i boks før IT stupte på børsen og investormarkedet tørket inn.

Samtidig åpnet selskapet kontorer i USA og Australia. I dag eier de ansatte 76 prosent av aksjene i Trolltech, mens 24 prosent eies av investorer. Og nedadgående marked til tross – frem til i år har selskapet doblet sin omsetning hvert eneste år. I år omsetter Qtech for om lag 8,5 millioner dollar.

Eirik Chambe-Eng og Håvard Nord ble tidlig bevisst på Linux, og utviklet sitt Qt basert på åpen kildekode. – Vi var i gang allerede før Linux versjon 1.0 var lansert, og tilbød gratis utviklerverktøy til Linuxmiljøene. I dag er vi en del av alle Linuxinstallasjoner i hele verden, forteller Chambe-Eng, ikke uten en viss stolthet. Ved å tilby utviklerne gratis verktøy skaffet Trolltech en skare av trofaste tilhengere.

GPU

Også i dag kan hvem som helst fritt lage en applikasjon ved hjelp av Qt. Forutsetningen er at programmet slippes med åpen kildekode og GPL (General Public License). Først når du utvikler et kommersielt produkt basert på Qt må du betale lisens til Trolltech, forteller Chambe-Eng.

Til nå har 3000 kunder fordelt på 55 land valgt å kjøpe slik lisens. På kundelista finnes så ulike selskap som Adobe, Disney, Shell og ARM, i tillegg til andre kjente navn som Bosh, Boeing, HP, IBM, Intel, NEC, Pioneer, Sharp, Siemens, Sony og NASA.

Men i nyere tid har et nytt produkt fra Trolltech vakt stor internasjonal interesse. Qtopia er en plattform for mobile enheter, og skal konkurrere direkte med Microsoft Windows Mobile og Symbian om å dominere det raskt voksende markedet for smarte telefoner og lommedata.

-Ingen snakker om Palm

-Og så skal dere konkurrere med Palm, prøver vi oss. – Ingen snakker om Palm. Når vi er i kontakt med de store mobilprodusentene sier de at de vil satse på flere hester. Men det er det Symbian og Microsoft det snakkes om. Interessen for Palm synes å være mindre, sier Chambe-Eng.

Og i dette markedet er det rom for Qtopia. Sharp var tidlig ute og valgte Qtopia på sine Zaurus PDA-er. Og i Kina har Motorola lansert A760, en smarttelefon med Linux og Qt/Embedded.

– Avtalen med Motorola viktig. Den kan få andre selskap til å våge å satse på oss. Vi er også i ferd med å avslutte forhandlinger med fire kinesiske produsenter som vil ha Linux og Qtopia på sine telefoner. Et av selskapene er i dag på plass i Norge, forteller Chambe-Eng, uten at han vil gå nærmere inn på hvilket.

Qtopias fortrinn er at det krever mye mindre minne enn de konkurrentenes løsninger. Det finnes allerede et kraftig utviklingsmiljø, og det er enkelt å portere eksisterende Qt og Qtopia-programmer over til telefonene.

Motorola med Qtopia

A760 er den første Linux-telefonen i markedet, og den har Qtopia om bord. »Alle» har et Linuxprosjekt gående, og Linux er det eneste uavhengige alternativet for smartphones.

Det lover godt for Eirik Chambe-Eng, som i dag er administrerende direktør i Trolltech, med hovedkontor i Waldemar Thranes gate i Oslo. Medgründer Håvard Nord sitter som styreformann og leder kontoret i Palo Alto, USA.

(Artikkelen er hentet fra vår søsterpublikasjon på papir – ITavisen Business. Abonnér nå!)