Nokia batteri eksplosjon

Annonse


Bekrefter Nokias batteriproblem

Nokia batteri eksplosjon
(Ill.: The Inquirer)
Nokias ledelse uttalte selv på en pressekonferanse torsdag i forrige uke at det er vært vanskelig å se forskjell på originalbatterier og piratbatterier.

Også piratbatteriene kan ha Nokia-logo, og bare eksperter kan se forskjell, hevdet de.

Originaler eller ikke?

Dette blir for en stor del bekreftet i en ny undersøkelse foretatt av det belgiske forbrukerorganet Test-Aankoop, skriver Forbrukerportalen – nettstedet til norske forbrukermyndigheter.

Alternativt at det er feil på Nokias egne batterier, noe Nokia benekter like hardnakket som at piratbatterier skulle ha sneket seg inn i deres originalforpakninger.

Annonse


Manglet sikring

Test-Aakoop konkluderte i en tidligere undersøkelse med at Nokias originalbatterier manglet sikring mot kortslutning, og dermed mot overoppheting og eksplosjon av den typen vi hittil har sett i rundt 40 rapporterte tilfeller. Et par av dem i Norge.

Konklusjonen var knusende for Nokia, som hele tiden har hevdet at det var såkalte pirat-batterier som forårsaket eksplosjonene.

Da det viste seg at det var muligheter for at de undersøkte telefonene kunne ha hatt piratbatterier likevel, ble Nokia og Test-Aankoop enige om å gjøre undersøkelsen på ny.

Samme resultat

Det har de nå gjort, og undersøkelsen ble avsluttet i går. Resultatet er minst like nedslående for Nokia som i forrige runde.

Denne gangen ble det nøye holdt styr på hvilke batterier som stammet hvorfra. 26 batterier ble testet. 11 av disse ble levert av Nokia, og ikke overraskende var det ikke feil på dem. De innholdt sikringen som hindrer eksplosjon.

De øvrige 15 ble kjøpt inn hos autoriserte Nokia-forhandlere i Belgia. Sju av disse manglet sikring, og er dermed eksplosjonsfarlige – også i følge Nokia selv.

Disse sju batteriene manglet sikring og smeltet eller kokte under testen.

– Bare Nokias ord

De nye undersøkelsene ble gjort med Nokias representanter til stede.

– Nokias eksperter åpnet batteriene og så på innmaten. Først da sa de at de var falske. Vi har bare selskapets eget ord for at de faktisk var det. Verken forbrukerne eller ekspertene kan se forskjell, sier testansvarlig for telekom Frank Vanmaele i Test Aankop til Dagbladet.no.

Kjøpt i butikk

Nokia har hele tiden sagt at telefoner kjøpt hos autoriserte Nokia-forhandlere umulig kan inneholde piratbatterier.

Enten er dette tilfelle likevel, eller så er deler av Nokias egen batteriproduksjon like usikret mot eksplosjon som Nokia hevder batterier levert av uavhengige produsenter er.

Blånekter fortsatt

Nokia har sendt ut en pressemelding der de har en helt annen versjon av historien. De legger vekt på at ingen av de 11 batteriene de selv leverte til test manglet sikring. Og oppfordrer for øvrig folk til å sjekke at telefonene de kjøper ikke har vært åpnet. I tillegg gir de en oppskrift på hvordan man kan avsløre kopier.

Men de nevner ikke de sju potensielt eksplosjonsfarlige batteriene som bevislig er kjøpt gjenom deres eget forhandlernett.

Annonse