RSS ITavisen.no

Annonse


Lag din egen nyhetssalat

RSS ITavisen.no


ITavisen.no RSS-feed

Nettet har stadig mer informasjon å by på, ikke minst med senere tids eksplosjon av såkalte Weblogs (BLOGS) og et nærmest bunnløst antall nyhetstjenester av ymse slag.

Har du mange kilder du bare føler du innom en eller flere ganger dagen, kan det fort ta plagsomt lang tid å måtte surfe innom hver side i nettleseren og se om de har noe nytt å by på.

En stadig mer populær og nyttig måte å få samlet kildene sine på er ved hjelp av RSS, Real Simple Syndication, et kjapt og enkelt system for å la informasjonskilder levere sine varer i et standardisert XML-format.

Annonse


En RSS-kanal (også kalt «feed») kan for eksempel bestå av nyhetsoverskrifter og ingresser, aktuelle tilbud fra forhandlere, eller annen regelmessig oppdatert informasjon. RSS kan altså sees på som et alternativ eller tilleg til å for eksempel abonnere på nyhetsbrev eller Usenet-lister.

Så hvordan kommer du i gang?

Velg en RSS-leser

Det første du må gjøre er å skaffe deg en RSS-leser. Dette er en applikasjon som samler inn RSS-kanalene du abonnerer på fra nettet, og viser de frem for deg på en oversiktlig måte.

Er du Windows-bruker, kan vi umiddelbart anbefale pene og funksjonsrike FeedDemon, som riktignok fremdeles er i betaversjon.

Andre alternativer er for eksempel SharpReader, AmphetaDesk, eller supersimple FeedReader.

Det finnes forøvrig lesere for de fleste plattformer, inkludert Pocket PC, Linux, Mac, såvel som Java-, Flash- og Outlook-tilpassede varianter. Du finner en mer utfyllende liste over noen av valgmulighetene HER.

Det er også mulig å lese RSS-kanaler uten å installere ekstra programvare overhodet, ved å bruke en fullstendig nettleserbasert tjeneste som Bloglines.

Siden RSS er standardisert på XML, er det naturligvis også mulig å programmere sin egen nyhetsleser, eller bake kanalen inn på sine egne nettsider

FeedDemon – en av de bedre RSS-leserne der ute.

Finn kanalene

Når leserprogrammet er på plass, er det om å gjøre å oppsøke de nettstedene du ønsker å motta RSS-formattert informasjon fra. Som regel har de en link et eller annet sted på siden, hvis ikke må du kanskje grave litt eller skrive en mail å forhøre deg om de tilbyr RSS.

ITavisen.nos RSS-kanal finner du på www.itavisen.no/rss.php

RSS-leseren din vil ha en funksjon hvor du kan opprette nye kanaler, og lime inn URL-en ovenfor.

Andre eksempler på RSS-kanaler er VGs nyhetsfeed, globale nyheter fra BBC, og New York Times‘ teknologi-feed.

I mange tilefller vil også RSS-leseren din ha en del ferdigoppkoblete kanaler som standard.

God sanking

Du vil nok kanskje etterhvert oppdage at kanaler ofte er tilgjengelig i ett av to forskjellige formater, avhengig av om de følger RSS-spesifikasjon 1.0 eller 2.0.

Så lenge nyhetsleseren din støtter begge vil nok forskjellen som oftest være gjennomsiktig for deg, men kort forklart er RSS 2.0 forenklet og mer strømlinjeformet, men har noe mindre avanserte muligheter. I enkle nyhetskanaler, slik som vår, brukes ofte RSS 2.0 for enkelhets skyld. En utdypende teknisk forklaring på forskjellen mellom de to spesifikasjonene finner du HER.

Er du virkelig eventyrlysten, og har lyst til å snekre sammen en egen kanal for ditt eget nettsted eller blog, kan DENNE VEILEDNINGEN hjelpe det med å komme i gang.


ITavisen.no RSS-feed

Annonse