Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Alle nettsteder skal lagres

Nasjonalbiblioteket har som oppgave å bevare alle norske publikasjoner for historien. Nå går de endelig løs på nettsidene.

Biblioteket skal samle inn mellom fem og åtte millioner dokumenter fra den norske delen av Internett. Dugnaden er et ledd i prosjektet Paradigma, som skal samle alle norske, digitale dokumenter som er allment tilgjengelige.

Digital kulturarv

– Disse sidene er vår digitale kulturarv, og dersom de ikke blir tatt vare på, vil forskere om noen år ha store problemer med å rekonstruere hva som skjedde i 2003, sier prosjektleder Carol van Nuys til Aftenposten.

Beregnet livsløp for en enkelt nettside er 45 dager.Om ett år vil bare ca. 20 prosent av de nettsidene som lages i dag, være tilgjengelige.

Tapt for ettertiden

Da de første norske nettavisene startet opp på 1990-tallet, var Nasjonalbiblioteket tidlig ute med forespørsler om leveranse av materiale. Men den gangen var det verken teknisk eller praktisk mulig å lagre alt.

I dag er situasjonen ganske annerledes. Lagring av store mengder data er billig, og verktøyene er mange og gode.

Men trist nok har de fleste av Norges første og eldste nett-publiseringer gått tapt for historien.

Stikkord: internett