Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Supertynn skjerm kan brettes

En ny supertynn skjerm viser sylskarp tekst. Vi er ett skritt videre på veien mot den elektroniske avisen.

elektronisk avis blekk
Den nye skjermen er på tykkelse med tre menneskehår, og skal kunne bøyes, brettes og rulles sammen og fortsatt vise tekst med omtrent samme oppløsning som en tradisjonell bærbar PC.

Hinder passert

Dette er et stort fremskritt. Vi er forbi et av de største hindrene på vei mot den elektroniske avisen, sier Yu Chen, forsker ved E-Ink i Cambridge. E-Ink er et av flere selskap som jobber med å utvikle syltynne og fleksible skjermer som skal kunne brukes i elektroniske bøker, aviser og til og med sys inn i klær.

Erstatning for laptop

Det første bruksområdet kan blil en duk som legges på bordet og fungerer som en erstatning for klumpete bærbare PC-er, sier Aris Silzars, i «Society for Information Displays» i California.

Elektronisk blekk

Skjermen det nå er snakk om er grå/hvit og kan bare vise sort tekst. Den er foreløpig bare tre tommer bred. I bunnen ligger en folie av rustfritt stål. På dette ligger et lag med kretser som styrer skjermbildet. På toppen ligger en tynn film med elektronisk blekk.

Det elektroniske blekket ble utviklet så tidlig som i 1997, og består av kapsler med sort og hvitt fargestoff som flyter i en væske. Fargestoffene har ulik polarisering, slik at kapslene kan dreies i væsken ved hjelp av strøm. På den måten kan man få overflaten på filmen til å se sort ut der man har spenning, mens den ellers er hvit.

Hemmeligheten bak elektronisk blekk.

Skjermen er omtalt i dagens utgave av magasinet Nature.

Stikkord: Maskinvare