Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Surf på andres nett i bilen

Delstaten New Hampshire i USA vil innføre en lov som tillater bilførere å surfe på andres trådløse nett i det de passerer.

Fenomenet har fått navnet «War Driving». Fra før av kjenner vi begrepet «War Chalking», graffitti på veggene som forteller hvor det er gratis, trådløst bredbånd å få – eller rettere sagt ta. Etter hvert har slik graffitti dukket opp på veggene også i Norge.

Mange bedrifter unnlater bevisst eller ubevisst å beskytte sitt trådløse nett mot utenforstående. Dette fenomenet har gjort at det nærmest har gått sport i å gå eller kjøre rundt i byen med laptop og WLAN-kort for å fange opp trådløse Internett-signaler.

– Harmløs moro

Harmløs moro, mener myndighetene i New Hampshire. I følge Wired.com mener myndighetene at bedrifter og privatpersoner som lar basestasjonene sine stå åpne rett og slett kan ha det så godt.

Delstaten vil innføre særskilt rettsbeskyttelse for frisurfere, slik at de ikke kan saksøkes i etterkant.

Loven skal ikke gjelde innbrudd i lokale nettverk – bare bruk av Internett via WLAN.

– Opplyst forslag

Organisasjonen EFF (Electronic Frontier Foundation) er svært glade for forslaget, og kaller det «opplyst». De mener at det vil øke forståelsen for at folk deler sine nettressurser på frivillig basis. I stedet for å kriminalisere dette, burde samfunnet oppfordre til det, mener organisasjonens advokat Lee Tien.

Stikkord: internett