Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Den ultimate håndholdte?

Den støtter de fleste klassiske spillplattformer du kan tenke deg, og spiller i tillegg MP3 og DivX-film.

GP32 Doom
GP32 fra det koreanske selskapet Game Park er en 32-bits håndholdt spillkonsoll som emulerer og kjører et hav av forskjellige spillplattformer og nytteprogrammer.

Konsollen er en åpen plattform, og det er fritt frem for alle å lage programmer for den.

Spillene og applikasjonene lagres på SmartMedia-kort, og når GP32 kobles til en PC eller Mac via USB fungerer den som en vanlig kortleser. Da kan du altså kopiere over de spillene du ønsker til den lille spillmaskinen.

Et hav av spill

Game Boy Advance SP er elegante saker, men det synes vanskelig å måle seg med smørbrødlisten til GP32. Avhengig av hva slags emulator-programvare du forer den med, vil maskinene støtte spill fra en hel haug plattformer, inkludert NES, Sega, ZX SPectrum, Commodore 64, MSX…og en emulator for Game Boy Advance skal også være på trappene.

En egen SCUMMV-motor åpner også for de LucasArts-klassikere som Zak McKraken og Monkey Island-spillene.

I tillegg til at det selges en god del originale GP32-spill du kan kjøpe, først og fremst fra asiatiske spillprodusenter, er også en mengde klassiske spill blir portert til plattformen, inkludert Doom, Heretic, Pinball Dreams og Rock Dangerous.

Den kjappe ARM-prosessoren kan skrus opp til 160 MHz, og skal ifølge forhandlerne sørge for at de aller fleste emulerte spill går like kjapt og smidig som på originalkonsollene.

Å kalle GP32 fleksibel er en underdrivelse

Men er det lov?

Riktignok åpner GP32 altså for at du laster ned hva det skal være av konsollspill som du måtte snuble over i hendige nedlastbare formater på nettet, men vær klar over at du må selv ha rettmessig tilgang på spillene det gjelder for at dette skal foregå på lovlig måte.

Å skaffe til veie en Super Mario 3-fil du kan bruke på GP32 er som piratkopiering å regne, såfremt du ikke selv eier det originale NES-spillet (og selv da er neppe Nintendo særlig begeistret for prosjektet).

MP3 og film

Avspilling av MP3-filer støttes av det medfølgende operativsystemet, mens DivX video også er mulig hvis man laster ned den rette spilleren – riktignok er man litt begrenset av minnekapasiteten til SMC-kortene, men 128 megabyte burde holde til en Simpson-episode.

Ellers kan man velge mellom en rekke forskjellige operativsystemer som stadig er under utvikling. Linux for GP32 er også på trappen, såvel som en versjon av den poulære MAME-emulatoren.

Trådløs link

Denne håndholdte kraftpluggen støtter i tillegg også trådløs(!) spilling mot opptil fire andre GB32-eiere, så lenge de befinner seg innen 10 meters rekkevidde. Den kan også kobles opp mot TV-skjermen.

Tilgjengelig på nettet

GP32 har i vært i omløp i Asia en god stund allerede, og har nå også fått en britisk distributør . De skal ha en drøy tusenlapp pluss frakt.

Noen som vedkjenner seg denne her i landet?

Stikkord: spilltester