Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Test: Drømmeboks med Linux

Satellitt-tuneren Dreambox er ikke bare satellitt-hackernes drømmeboks. Selv en lovlydig TV-titter kan ha mye moro med denne.

Av utseende er det ikke mye som skiller Dreambox fra andre satellitt-mottakere. Men en nærmere studie av boksen viser at den er langt mer enn en kanalvelger for parabolbrukere.

Mange muligheter

Kikker du på baksiden av boksen vil du se at den er utstyrt med litt flere utganger og innganger enn andre slike bokser. Her er både Ethernet, USB-port og RS 232, i tillegg til Mini IN, digital lydutgang og de tradisjonelle LNB og Scart-kontaktene.

Harddisk

I fronten sitter to smarkortlesere, i tillegg til en port for CF-kort og en port for PCMCIA-kort. Sakl du bruke kort fra Canal Digital eller Viasat trenger du imidlertid en tilleggsmodul.

Det du ikke kan se, men som dukker opp om du skrur dekselet av maskinen, er en skinne med plass for harddisk. Denne HD.stasjonen følger ikke med, men ettersom det dreier seg om en standard IDE-stasjon kan du selv sette inn så stor stasjon som lommeboken måtte tillate.

Opptak

Med harddisk i maskinen kan du når som helst starte opptak av sendingene du ser på, eller du kan programmere maskinen til å gjøre opptak mens du holder på med helt andre ting.

Det tar litt tid å venne seg til de mange mulighetene en slik boks gir. Særlig tar det tid å sette seg inn i hvordan du skal få alt til å fungere. Jeg kunne gjerne ha tenkt meg litt mer plug&play, og tror nok enkelte vil klø seg i hodet når de forsøker å sette opp maskinen for første gang.

Plundrete oppsett

Før vi kunne ta dreambox i bruk måtte vi installere ny programvare. Det fulgte ikke med noen CD, så her er det åpenbart at man forventer at kjøperne er fortrolige med nedlasting av programvare fra Internett. Fordelen med dette er at du vil få den aller nyeste programvaren. Ulempen er at du må ha tilgang til Internett.

Etter å ha lastet ned et program som kommuniserer med Dreambox via RS 232-nullmodemkabel må du laste ned en .img-fil. Når denne er installert må du slette den gamle flash-filen. Du gjetter aldri hvordan, så ta godt vare på bruksanvisningen.

Nettverk

Ideelt sett kobler du Dreambox til hjemmenettverket ved hjelp av en nettverkskabel. Men du kan også bruke boksen uten å ha satt opp noe nettverk hjemme. Fordelen med å la maskinen stå i nettet er at du raskere kan oppdatere programvaren.

Gir TV på PC-en

I tillegg gir det mulighet for å kjøre satellitt-sendingene direkte til PC-en. Det siste er rent genialt. Du ser TV-sendingene på en PC, og kan også bruke PC-en som opptaker. Lagre favorittprogrammet på PC-en, brenn det ut på VCD eller DVD og ta vare på det for ettertiden.

Lite intuitivt

Å organisere favorittkanalene i egne lister krever at du setter deg inn i bruksanvisningen. Her må du vite hvordan du får opp listen over tilgjengelige kanaler og hvordan du flytter ønskede kanaler til favorittmappen ved hjelp av den lille røde knappen. Tro meg – dette er heller ikke noe du gjetter deg til. Her må bruksanvisningen følges nøye.

Men når du først har satt opp boksen begynner moroa. Hør på radio, se TV eller last inn spill som du kan spille på TV-skjermen. Vi har prøvd oss på Pacman, Snake, Lemmings og flere andre klassikere.

Tastatur

Du kan også koble et tastatur til Dreambox og lese eller skrive e-post på TV-skjermen. Vi har ikke noe slikt tastatur, så det får vi teste ved en annen anledning.

Hacking

Ulempen med Dreambox er at det er fristende å bytte ut produsentens .img-fil med en uautorisert fil fra en av de mange hackersidene på Internett. Gjør du dette får du tilgang til flere hundre TV-kanaler uten å måtte abonnere på noen av dem. Dette er selvsagt ulovlig og kan sammenlignes med å benytte piratkort i tradisjonelle satellitt-tunere.

Å flashe Dreambox med piratvare er så enkelt at mange nok vil la seg friste. Men lovlig er det ikke!

Lynrask

Mest fornøyd er vi kanskje med den raske behandlingen av EPG (elektronisk programguide). På vår forrige mottaker tok dette en evighet, og TV-bildet forsvant mens vi ventet på informasjon.
På Dreambox tar det bare et par sekunder å hente den samme informasjonen, og vi har hele tiden lyd og bilde i bakgrunnen. Kanalbytte går også mye raskere enn hva vi har sett på andre satellitt-mottagere.

Stort smil

Alt i alt er Dreambox en paraboltuner som byr på mange interessante løsninger, også innenfor lovens rammer. Muligheten for å gjøre opptak på harddisk eller streame sendinger på hjemmenettet er i seg selv gode nok grunner til at vi er strålende fornøyd med denne boksen. At den er forberedt for bredbånd via satellitt gjør heller ikke noe.

Når vi i tillegg vet hvor mange som sitter og lager programvare som kan gi boksen enda flere funksjoner koster vi på oss et digert glis. I alle fall til regningen på 4.990 kroner skal betales.

Stikkord: generell test, lydogbilde, testprodukt