Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Afghanistan på nett

Afghanistan åpner i dag offisielt sitt domenenavn «.af». Domenet skal gikk plass for afghansk e-post og afghanske nettsider.

Burka Afghanistan
Internett var forbudt i Afghanistan under Taliban. – Nå planter Afghanistan sitt flagg i Cyberspace, heter det i en uttalelse fra FNs utviklingsprogram UNDP. – På samme måte som med telefonnumre får Afghanistan nå nasjonale adresser for privat og offentlig e-post og for web-sider.

Nasjonal suverenitet

Domenet .af ble første gang registrert av en afghansk privatperson, Abdul Razeeq, i 1997. Razeek skal senere være forsvunnet, skriver IANA (the Internet Assigned Numbers Authority) på sine nettsider. – For Afghanistan er dette som å gjenvinne en del av vår nasjonale suverenitet, sier kommunikasjonsminister Mohammad Moassom Stanakzai.

Ikke for alle

Til nå er det bare to nettsteder som er registrert på .af. Den ene siden tilhører kommunikasjonsdepartementet mens den andre er registrert av UNDP.

Etter at Taliban ble styrtet sist sommer er det dukket opp flere Internet-kafeer i Afghanistans herjede hovedstad Kabul. Men å surfe på nettet blir for dyrt for den alminnelige afghaner, som i gjennomsnitt tjener under en dollar om dagen, skriver AP.

Stikkord: internett