Hopp til navigasjon Hopp til innhold

– Hva skal vi med 3G?

– Du skroter ikke en moderne GPRS-telefon for å få 3G, sier Siemens styreformann Volker Ziegler (bildet).

Dr. Volker Ziegler
(Cannes/ITavisen.no):Ziegler er styreformann i Siemens Information and Communication Mobile Solutions. Han er mannen som har ansvaret for at Siemens skal lykkes med sin satsing på fremtidens mobilnett. Men overfor ITavisen.no gir han uttrykk for at det ikke først og fremst handler om 3G, slik vi liker å tro.

Kobler sammen forskjellige verdener

– Det handler ikke om teknologi, men om brukeropplevelser. Når du går på messen (3GSM World Congress) ser du mange utstillere som viser brukeropplevelser. Det handler om meldinger, sporing, navigasjon og samspill mellom maskiner. 3G er bare en teknologi som brukes for å koble sammen det som tidligere har vært separate verdener.

Men verden har allerede forandret seg. Vi har lenge hatt mobiltelefoner som inneholder kart og som kan vise deg hvor du er. Og med GPRS er vi alltid på nett og kan sågar laste ned bilder og videoklipp. Hva skal vi da med 3G?

– Det er riktig, og på mange måter er GPRS-markedet et testmarked for 3G. Men det er programmene som er viktige, og større båndbredde gir flere muligheter og bedre brukeropplevelse. Et eksempel er lokasjonsbaserte tjenester. Telefonen skal kunne brukes til onboard og offboard navigering. I dag finnes det navigasjonsutstyr til bil, og det koster masse penger. Når du kan la mobiltelefonen gjøre samme jobb har du et navigasjonsverktøy du kan ta med deg over alt. Da kan du planlegge turen mens du sitter på kjøkkenet.

Bedriftsmarkedet kan ha nytte av tjenester som flåtestyring, administrasjon av systemer og mye mer.

Men nettoperatørene har brukt milliarder på nye nett. Hvem vil bruke bredbånd på mobilen når operatørene tar blodpriser for å tjene inn igjen investeringene?

Selge innhold

Vi anbefaler operatørene å lage prismodeller der de tar betalt for innhold. Betalingsviljen er stor, se bare hva folk er villig til å betale for å sende et kort som snail-mail. Her kan teleoperatørene lage tjenester som er konkurransedyktige også på pris.

Men vil 3G overleve i konkurranse med de mye billigere WiFi-nettene (trådløst bredbånd)?

– 3G skal ikke konkurrere med WiFi, men de to nettene skal utfylle hverandre. Som bruker skal du ikke merke hvilket nett du bruker. Når du går ut av en WiFi-sone skal telefonen automatisk gå over på 3G eller GPRS. Siemens har nettopp utviklet teknologi som løser dette sømløst, sier Ziegler.

Kortvarig glede?

Fremtiden er med andre ord verken 3G, WiFi eller GPRS. Men en ting er sikkert. Den nye 3G-telefonen din vil heller ikke bli gammel før du må bytte den i en ny, for å kunne ta i bruk enda heftigere tjenester.

Stikkord: Mobil