Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Bush med nytt spionverktøy

President George W. Bush vil fjerne plagsomme personvern-hindre mellom offentlige databaser – for å komme terroren til livs.

overvåkingskamera
I sin «nasjonens tilstand»-tale i natt norsk tid lanserte Bush Terrorist Threat Integration Center (TTIC), et nytt offentlig organ som skal binde sammen offentlige databaser i hele det veldige informasjonsområdet som heter det offentlige USA.

To organ

Talen vakte oppsikt, ikke minst fordi den amerikanske regjeringen nylig lanserte et annet organ med lignende oppgaver – Total Information Awareness (TIA), under ledelse av den pensjonerte admiralen John Poindexter.

De som er redde for at USA er i ferd med å utvikle seg til en Orwells overvåkingsstat der du ikke kan slippe en fjert uten av Storebror vet det, har nå trolig grunn til å bli enda reddere.

Utbredt frykt

Folk som er opptatt av privatlivets fred frykter at det nå kan bli svært lett å overvåke og kriminalisere uskyldige enkeltpersoner.

David Sobel i gruppa Electronic Privacy Information Center er en av de kritiske røstene.

– Det er ingenting i det som hittil har blitt offentliggjort som inneholder begrensinger i muligheten til å samle og lagre informasjon. I hvilken grad – om i det hele tatt – vil dette systemet samle og oppbevare informasjon om amerikanske statsborgere? spør han på nettstedet News.com.

Advokat Lee Tien i EFF (Electronic Frontier Foundation) er spesielt kritisk til de mangelfulle opplysningene som er gitt. Det eneste amerikanerne vet, er det Bush sa.

– Kanskje strategien deres er unngå alle spørsmål og rett og slett starte på ny, for å komme vekk fra den hengemyra TIA har blitt, sier han til News.com

Stikkord: internett