Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Acers Tablet PC flipper helt ut

Acers nye ultraportable laptop fungerer både som digital notisblokk, mega-PDA, og klassisk bærbar PC. Blir Tablet PC årets store fulltreffer?

Acer TravelMate C100 2
TravelMate C100 er et av de første salgsklare produktene utstyrt med Microsoft Windows XP Table PC Edition, og et godt eksempel på den nye generasjonen spennende PC-produkter vi kan vente å se på markedet i løpet av året som kommer.

Flere PC-produsenter har Tablet PC-produkter klare, i handelen nå eller om få uker, både for laptop- og desktop-markedet. Fellesnevneren er fiffige skjermløsninger med den nye elektronisk blekk-teknologien, som lar deg skrive og tegne direkte på skjermen ved hjelp av en spesiell datapenn. Et elektromagnetisk felt over skjermens overflate registrerer pennebevegelser og klikking.

Det som skiller TravelMate C100 fra mengden er størrelsen, da denne laptopen er så liten og hendig som du kan få dem nå om dagen – og som med sine puslete 1.4 kg foreløpig er den letteste og hendigste Tablet PCen.

Flipper ut

I likhet med modeller fra Compaq og Toshiba, har også Acer gått for en løsning hvor skjermen kan dreies rundt etter behov. Dreiningsvinkelen er på fulle 180 grader, men du vil nok i de aller fleste tilfeller velge å låse skjermen fast til enten full Tablet-modus, eller vanlig laptop-modus.

Dette betyr at du når som helst kan bruke PCen som en helt vanlig mini-laptop, med full tilgang til qwerty-tastatur og muspad, og så snu skjermen rundt til Tablet-modus når situasjonen kaller for det – enten du vil ligge på sofaen og surfe (pennen fungerer jo også som muspeker), lese e-bøker på toget, eller gjøre kjappe møtenotater med det nye Microsofts nye Journal-programvare.

Lettvekter

Når man snakker om bærbare i denne størrelsen, kan man ikke forvente den helt store ytelsen – og C100 stiller med en ikke altfor imponerende Pentium III 800 MHz prosessor, et nødvendig kompromiss for å presse batterilevetiden opp i tre og en halv time.

De fleste som går til innkjøp av laptop i denne klassen vil riktignok først og fremst ha tekstbehandling, mail, og surfing som sine viktigste anvendelsesområder, og til slike formål er ytelsen akseptabel. Men vit at vi om noen måneder vil se Tablet PC-modeller fra flere hold utstyrt med Intels nye Centrino-prosessor, som skal gi vesentlige forbedringer både på ytelse, varmeutvikling, og batteriforbruk.

Ellers stiller TravelMate C100 med innebygd 802.11b WLAN, modem, nettverksplugg, mikrofon, smartcard, én PCMCIA-plass, FireWire, infrarød, og to USB-porter. Harddisken er på 30 GB, 256 MB er forhåndsinstallert, og en ekstern CD-spiller er inkludert i prislappen på 16,590 kroner (eks. mva). For en ekstra tusenlapp kan CD-drevet byttes ut med en DVD/CD-RW stasjon.

Windows XP Tablet PC Edition gir deg muligheten til å skrive med håndskrift hvor det skal være på skjermen. Om du ønsker, kan skribleriene din også oversettes til vanlig datatekst.

Hendige saker

Det er vanskelig å ikke la seg forføre av denne elegante og meget portable maskinen. Riktignok er dreiemekanismen på skjermen ganske klønete gjennomført, og vi ønsker oss en funksjon som automatisk setter skjermbildet i landskapsmodus når man bruker C100 som vanlig laptop, men alt i alt er det ikke vanskelig å se en rekke praktiske bruksområder for en bærbar PC med mulighetene som Tablet PC gir.

Blant de umiddelbart mest nyttige funksjonene er muligheten for å tegne og illustrere mens man viser PowerPoint-presentasjoner. Man kan velge mellom en rekke farger og pennetykkelser, og alle forklaringer, piler, og notater man gjør havner som et ekstra grafikklag på toppen av presentasjonen.

På denne måten erstatter en Tablet PC tradisjonelt kostbare digitale whiteboards på en elegant måte, og med en bærbar projektor og en TravelMate C100 står man godt rustet til å holde imponerende interaktive presentasjoner med uten å måtte drasse på tungt utstyr.

Slik programfunksjonalitet er nå tilgjengelig som tilleggsmoduler i en rekke applikasjoner, og Microsoft har bygd inn full Tablet PC-støtte i både Word, Outlook Excel og Powerpoint i neste versjon av Office, som lanseres senere i år.

Er pennen mektigere enn musen?

Ellers blir det spennende å se hvilke bruksmønster vi etter hvert kommer til å adoptere med penn-basert databruk.

Skriftgjenkjenningen fungerer faktisk overraskende godt (foreløpig bare på engelsk – norske ordlister kommer til sommeren), i det minste så lenge håndskriften din ikke er av de aller mest utydelige, men vil vi likevel begynne å ta håndskrevne notater på PCen? Vil vi skrible ned kjappe e-mails og sende de avgårde uten å røre en tast? Vil vi alle surfe nettet med penn innen året er omme?

Vi kan vente oss en rekke spennende PC-konsepter bygd rundt Tablet PC i år, inkludert desktop-maskiner hvor skjermen er en avtagbar tynn klient, eller modulære PCer som settes sammen etter dagsbehovet ditt.

Det er ikke tvil om at alt ligger teknisk til rette for en revolusjon innen måten vi bruker PCene våre på, men det gjenstår likevel å se hvorvidt dette er en bølge folk flest kommer til å hoppe på. Det vestlige mennesket har brukt de siste tiårene på å lære seg tastatur og mus, og det er langt fra sikkert at vi er så veldig ivrige på å hoppe tilbake til pennen…

Stikkord: laptop, Maskinvare