Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Kazaa kan dømmes

En californisk domstol har med føderal virkning bestemt at Kazaas eiere kan stevnes for en Amerikansk domstol.

Saken ble påbegynt i november i fjor og domsavsigelsen vil være avgjørende for Kazaa-nettverkets fremtid.

Dersom de kan føres for en amerikansk domstol er det sannsynlig at de vil gå samme veien som Napster, rett ned.

Stillehavsøy

Det avgjørende punktet i Sharman Networks’ begrunnelse for hvorfor de ikke kunne dømmes i USA er at for at det skulle være mulig måtte de gjøre en stor del av sine forretninger i USA. Noe de selv mener de ikke gjør.

Sharman Networks, som har rettighetene til programvaren Kazaa, har sine hovedkvarterer i Australia, men er registrert som tilhørende øynasjonen Vanuatu i Stillehavet.

Big business

-Tatt i betraktning at Kazaa er lastet ned over 143 millioner ganger er det tåpelig å påstå at de ikke gjør forretninger med en betydelig mengde californiske delstatsborgere, skriver dommer Stephen Wilson i sin domsavgjørelse. -Dessuten er mange, om ikke de fleste, opphavsrettigheter til musikk og film eid av California-baserte selskaper.

MPAA og RIAA som representerer henholdsvis film- og musikkbransjen er temmelig fornøyde med avgjørelsen. -Vi er glade for at Sharman Networks’ bestrebelser for å unngå straffeansvar er avviste. Sharman Networks burde straffes i USA fordi det de driver med helt klart strider mot amerikanske lover, og derfor burde de ikke tjene penger på virksomheten, sier representanter for de to organisasjonene til C|NET News.

Sharman Networks har hittil ikke kommentert saken.

Tilføyes sak

Med denne domsavsigelsen ventes det at Sharman Networks blir innlemmet i en pågående rettssak mot to andre fildelingsnettverk, Grokster og Streamcast Networks. De to bruker den samme teknologien som Kazaa til å styre sine nettverk.

Dommer Wilson har også gjort et poeng ut av å nevne saken mot en amerikansk mann som har distribuert ulovlig programvare fra sin hjemmeside. Der ble det avgjort at annen som var fra Texas, men bodde i Indiana, ikke kunne dømmes i California.

Stikkord: fildeling, internett