Annonse


Godstolen skal redde IT- industrien

Kommentar
Bill Gates presenterte en rekke nye dingser under sin åpningstale under årets Comdex-messe i Las Vegas i går. Felles for produktene var selvsagt at de bruker Microsofts programvareløsninger i en eller annen form.

Gates trakk blant annet fram den smarte vekkerklokka ITavisen.no skrev om for en tid tilbake. Klokka beregner trafikkforholdene på grunnlag av informasjon fra kilder på nettet, og lar deg sove en halvtime ekstra om alt skulle stå. Gates holdt også fram en penn med PDA-funksjoner, en ny billig-PDA fra Dell og trådløse skjermer fra Viewsonic – for å nevne noe.

Alt sammen eksempler på ting som kan gjøre tilværelsen lettere, morsommere og mer interessant for oss alle i tida som kommer.

Menneskene viktigst

Microsoft og andre aktører i IT-markedet har med jevne mellomrom blitt beskyldt for å ha en naiv tro på at teknologien skal løse alle menneskehetens problemer.

Allverdens teknologi klarte ikke å forhindre at selvmordspiloter styrtet to passasjerfly inn i World Trade Center. Teknologien synes heller ikke å gjøre gapet mellom den rike og fattige verden mindre. Ei heller makter teknologien å hindre at stadig flere nordmenn ødelegger seg med rusmidler, begår selvmord og mobber hverandre.

Gates og hans kolleger i Microsoft ser forhåpentligvis denne begrensningen. Teknologien er bare et verktøy, og blir aldri bedre enn menneskene som styrer den. Og mennskene blir ikke nødvendigvis bedre av å ha dette verktøyet mellom hendene.

Vil inn i stua

Interessant er det at Gates både under årets Comdex og ved tidligere anledninger legger så stor vekt på hjemmets behov. Næringslivet og det offentlige er fortsatt grunnfjellet for Microsoft, men selskapet prøver hele tida å erobre folks stuer.

Det ser vi med Xbox, som skal utfordre Sonys hegemoni med Playstation. Vi ser det med de nye, trådløse Mira-skjermene, som skal flytte nettet ut av hjemmekontoret og ned på sofaputa. Og vi ser det med Pocket PC, som mindre og mindre handler om elektroniske avtaler og visittkort, og mer og mer om musikk, bilder og film.

Det er ingen tvil om att det er Microsoft som driver dette markedet, selv om Apple og Steve Jobs gjerne vil ta æren for det de kaller «the digital hub».

Microsoft nødvendig

Personlig tror jeg vi trenger en slik «motor» for å få de gode produktene på banen. Microsofts programvare er nesten som elektrisiteten, en nødvendighet for å få alt annet til å gå. Det betyr ikke at det blir slik for evig og alltid. Men i dag ser i hvert fall privatmarkedet ut til å trenge en standard som alt og alle kan snakke med.

En komprimert utgave av Bill Gates tale finner du på Microsoft.com.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse