Hopp til navigasjon Hopp til innhold

87 GB på hjemmesnekret plate

Ved hjelp av epoxy-lim og godt humør har forskere ved Boston College i USA greid å lagre 87 GB på en DVD-lignende plate.

CD-plate
I følge desembernummeret av det vitenskapelige fagtidsskriftet Nature Materials (nettutgave krever registrering/betaling) kan den nye DVD-platen romme om lag 19 ganger mer enn en standard ettlags 4,7 GB DVD-plate.

Kjøpte lim

Forskerne brukte ikke akkurat avanserte metoder for å lage en slik disk. De kjøpte rett og slett noen tuber epoxy-lim (Araldit er et hjemlig eksempel) i jernvarehandelen på hjørnet. Limet brukte de i en emulsjon sammen med glass – og vips! så hadde man et flunkende nytt lagringsmedium som tar rotta på alle kommersielle, optiske disker og tangerer harddisk-markedet.

Forskerne hadde ikke ventet at emulsjonen skulle holde på data, men den viste seg faktisk å være stabil. Det hele var nærmest et «fysikk på roterommet»-prosjekt. Men nå ser det ut til å bli en seriøs kandidat i kappløpet om nye og mer romslige lagringsmedier.

Store ressurser

Både IBM, HP og andre store IT-selskaper bruker mye ressurser på å utvikle lagringsteknologier som skal avløse de vi har i dag.

Detaljene finner du HER.