Hacking vignett

Annonse


Hacket Pentagon 12. september 2001

Hacking vignettDette melder BBC og Ananova.

Saken ble først omtalt i britiske medier for to dager siden, men har nå fått betydelig større dimensjoner.

I følge amerikanske myndigheter har den arbeidsløse systemadministratoren Gary McKinnon fra nord-London i løpet av det siste året hacket seg inn i mellom 92 og 100 militære amerikanske datanettverk. Det første innbruddet skjedde 12. september i fjor – dagen etter det fatale terrorangrepet på World Trade Center i New York.FBI og CIA tror neppe at briten valgte datoen tilfeldig.

Historiens største

Dette skal være det desidert største tilfellet av elektronisk innbrudd som noen gang er oppdaget.

Annonse


Datamaskinene og nettverkene McKinnon brøt seg inn i tilhører de så godt som samtlige amerikanske våpengrener. I tillegg skal han ha brutt seg inn i romfartsorganisasjonen NASA, Nasa, the University of Tennessee, et bibliotek i Pennsylvania og en rekke private selskaper. Innbruddene skjedde i over14 delstater. Hovedtyngden ligger i Virginia og New Jersey og det er disse to statene som nå ønsker å få hackeren utelevert til USA så han kan dømmes.

Hackeren blir blant annet anklaget for å ha fått nettverk inne i Pentagon til å gå ned umiddelbart etter terrorangrepene 11. september i fjor.

Vanskelig utlevering

Det er svært sjelden i hackersaker at den anklagede blir utlevert til et annet land. Men det betyr ikke at det ikke finnes hjemmel for det i lovgivningen.

Fra britisk hold sies det at USA ikke uten videre vil få utelevering, men de er velkomne til å søke om det. Den britiske regjering unngår dermed å ta side i saken.

McKinnons forsvarer hevder at de vil gjøre det de kan for å la det britiske rettsvesenet utøve sin rett til å dømme egne statsborgere for gjerninger i utlandet.

-Vi kommer til å bekjempe alle forsøk på utlevering av vår klient. Dessuten er det viktig å understreke at McKinnon ikke har noen tilknytning til terrorister eller terrorisme, sier han.

Eksempel

Den amerikanske påtalemakten uttaler at de ønsker å vise verden hva som skjer om man hacker seg inn i amerikanske nettverk.

-Du kan ikke handle anonymt på Internett. Hacker du, finner, dømmer og fengsler vi deg, sier regjeringsadvokat Paul McNulty.

Dersom McKinnon blir dømt for alle forholdene han er siktet for vil han måtte sitte 10 år i amerikansk fengsel og betale 1,8 millioner for hvert av de åtte tilfellene i siktelsen.

Annonse