Palm Tungsten

Annonse


Palms nye PocketPC-knuser

Palm TungstenI en kald og våt gruvegang 60 meter under bakken hadde Palm rigget seg til med projektor og levende lys. For første gang skulle Tungsten presenteres for pressen.

Spøkelser

Iført hvite hjelmer og sorte frakker tuslet et tyvetalls journalister ned i Sala sølvgruver. Under veis fikk vi høre om den uheldige gruvearbeideren som skulle gifte seg på kvelden, men som omkom i en gruveulykke tidligere på dagen. Etter gruveulykken stormet den ulykkelige bruden ned i gruven iført brudekjole og slør. Hun kom visst nok aldri opp igjen, og spøker nå for den som måtte ha sansen for slikt.

Men pressekorpset var bare måtelig interessert i spøkelseshistorier. Nesten fremme ved målet for vår gruvevandring måtte vi stoppe. Nå skulle vi få høre den sangen gruvearbeiderne sang da Kung Oscar i sin tid ble skjenket full og firet ned i gruven i en tønne. Det føltes som om sangen tok en evighet. Vi var jo så nær målet.

Tungsten er navnet på et mineral, men det var en annen Tungsten pressekorpset fikk møte 60 meter under bakken i Sala utenfor Stockholm.

Helt ny

Til slutt benket vi oss ned i en stor steinhall. Mens vannet dryppet faretruende nær projektoren satt vi med store øyne og fulgte presentasjonen av Palms nye satsing. Etter flere år med samme skit i ny innpakning var vi endelig lovet noe helt nytt.

Og Palm skuffet ikke. Endelig har de klart å skape et produkt med mer enn 160×160 punkters skjerm. Tungsten har 320×320 punkter reflektiv TFT-skjerm med sylskarpt bilde. Dessuten har de kvittet seg med den gamle Dragonball-prosessoren fra Motorola. En utvikler var tatt med for å demonstrere forskjellen. Og for en gang skyld satt det ellers så muntre pressekorpset helt stille og fulgte med.

«Best of both worlds»

Palms nye PDA er virkelig noe helt nytt. Ny prosessor, nytt design og ny skjerm. I tillegg kommer en del nye funksjoner som diktafon og 5-veis navigasjonstast. Men grafitti har Palm valgt å beholde, i alle fall på denne modellen. På Tungsten W er dette fjernet, til fordel for et knøttlite tastatur likt det som finnes på Handspring Treo. Tungsten W inneholder dessuten SIM-kort og er en fullverdig trebåndstelefon med GPRS.

Men W kommer ikke til Norge på lenge ennå. Derimot startes salget om kort tid i England, der telefonen er typegodkjent for Vodaphones nett. – Den er ikke testet i Norske nett, men det kan godt hende den virker der også. Vi har bare ikke testet det ennå, sa Palms underjordiske representant.

Tungsten T

Dermed ble oppmerksomheten rettet mot Tungsten T, som skal være klar for markedet i disse dager. Og vi ble ikke skuffet over den heller.

I tillegg til det nye designet har Tungsten T innbygget Bluetooth. Det gjør at du enkelt kan synkronisere maskinen mot en PC uten at du trenger å benytte kabel. Dessuten kan du sette opp en trådløs forbindelse til en mobiltelefon, og bruke telefonens nettleser og e-post som om telefonen var innbygget. Du kan også sende SMS eller ringe opp kontakter direkte fra Tungsten T. Har du trådløs handsfree trenger du ikke ta telefonen opp av lommen i det hele tatt.

Skjermen på Tungsten T gir sylskarpe bilder. Alle ikoner er nye.

Mindre volum, mer ytelse

Det første vi legger merke til når vi ser Tungsten er at den er litt mindre enn Palm 515. Skjermstørrelsen er den samme, men skjermen er klarere. Dessuten har den langt høyere oppløsning. Overgangen fra 160×160 punkter til 320×320 gir faktisk 4 ganger flere punkter enn forgjengeren, og et skarpere bilde enn en PocketPC som viser 240×320 punker. Palm lover også at Tungsten kan vise 64.000 farger. Det har de sagt før også, uten at det har vært riktig. Vi får anta at erfaringene fra den gang har medført at de nå oppgir riktig fargedybde.

Målene på Tungsten T er 10,2×7,5×1,5 cm. Vekten er 157 gran. Størrelsen er hendig, og maskinen glir lett ned i skjortelommen. Nytt er også uttak for hodetelefoner, en knapp for taleopptak og en høyttaler. Maskinen har som tidligere IrDA og plass for SD-kort.

ARM-prosessor

Den største nyheten ser du like vel ikke. Den nye prosessoren i Palm er Texas Instruments OMAP 1510. Dessuten har maskinen Palm OS 5.0, og med det bedre støte for multimedia og høyoppløselig grafikk.

Med i pakken følger en del programvare. Blant annet skal du nå kunne åpne og redigere filer i Word, Excel og powerpointformat uten å ødelegge formateringen i siden. Om det virkelig fungerer slik har vi imidlertid ikke rukket å teste.

Tungsten T kan også åpne og vise PDF-filer, i tillegg til at det følger med programvare for oppbevaring og fremvisning av bilder. Maskinen kommer med Palm Desktop 4.1 for Windows og Palm Desktop 4.0 for Mac.

Billigere enn PocketPC

Prisen er satt til 530 Euro uten moms. Dermed skulle gateprisen i Norge havne på rundt 5.000 kroner med alle avgifter inkludert.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse