IBM molekylær kaskade

Annonse


Verdens minste datamaskin

IBM molekylær kaskadeIBM har klart å benytte den velkjente dominoeffekten – hvor man altså ved å dytte på bare én brikke for en hel rekke andre brikker til å velte i system – på atomnivå.

Ved å bare «dytte» et av molekylene i et møysommelig forhåndspreparert molekylært system, kan en forutsigbart kjedereaksjon utløses, som igjen gjør det mulig å konstruere logiske kretser.

På denne måten har altså IBMs forskningsteam klart å lage både fungerende AND og OR-systemer (vesentlige komponenter for enhver datamaskin) ved å flytte på atomer – ikke elektroner, som i datakretsene vi benytter oss av i dag.

Milepæl

Foreløpig er IBM langt unna å kunne anvende dette i kommersielle applikasjoner, men arbeidet regnes likevel som viktig skritt innen nanoteknologi.

– Dette er en milepæl for arbeid med datakretser i nano-størrelse. Denne molekylære kaskaden er ikke bare en ny vei å gjøre databehandlingen på, men også første gang at alle de nødvendige komponentene i et slik nano-system faktisk har blitt bygd og koblet sammen i fungerende kretser, sier fysiker Andreas Heinrich i IBM.

Bitte, bitte, bitte, bitte….

«Molecule cascade», som teknikken har blitt kalt, gjør det mulig å bygge fungerende digitale systemer som er over 260 000 ganger mindre enn dagens halvleder-kretser.

Den mest avansert kretsen IBM har konstruert på denne måten måler 12×17 nanometer, og er så liten at man får plass til 190 milliarder slike på viskelærenden av en blyant (det går én milliard nanometer på en meter).

For mer informasjon om prosjektet, se www.research.ibm.com

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse