IBM molekylær kaskade

Annonse


Verdens minste datamaskin

IBM molekylær kaskadeIBM har klart å benytte den velkjente dominoeffekten – hvor man altså ved å dytte på bare én brikke for en hel rekke andre brikker til å velte i system – på atomnivå.

Ved å bare «dytte» et av molekylene i et møysommelig forhåndspreparert molekylært system, kan en forutsigbart kjedereaksjon utløses, som igjen gjør det mulig å konstruere logiske kretser.

På denne måten har altså IBMs forskningsteam klart å lage både fungerende AND og OR-systemer (vesentlige komponenter for enhver datamaskin) ved å flytte på atomer – ikke elektroner, som i datakretsene vi benytter oss av i dag.

Milepæl

Foreløpig er IBM langt unna å kunne anvende dette i kommersielle applikasjoner, men arbeidet regnes likevel som viktig skritt innen nanoteknologi.

Annonse


– Dette er en milepæl for arbeid med datakretser i nano-størrelse. Denne molekylære kaskaden er ikke bare en ny vei å gjøre databehandlingen på, men også første gang at alle de nødvendige komponentene i et slik nano-system faktisk har blitt bygd og koblet sammen i fungerende kretser, sier fysiker Andreas Heinrich i IBM.

Bitte, bitte, bitte, bitte….

«Molecule cascade», som teknikken har blitt kalt, gjør det mulig å bygge fungerende digitale systemer som er over 260 000 ganger mindre enn dagens halvleder-kretser.

Den mest avansert kretsen IBM har konstruert på denne måten måler 12×17 nanometer, og er så liten at man får plass til 190 milliarder slike på viskelærenden av en blyant (det går én milliard nanometer på en meter).

For mer informasjon om prosjektet, se www.research.ibm.com

Annonse