Annonse


Panasonic viser mobil-muskler

Panasonic samlet verdenspressen i London for å vise frem sin nye trebåndstelefon, GD87. Dette er selskapets første GSM-telefon med kamera. Dessuten har den flerstemte ringetoner, utvendig display og en ekstra høyttaler som sørger for ren og kraftig lyd når telefonen ringer eller brukes som høyttalende bordtelefon.

Magisk aften

Panasonic hadde lovet pressen en magisk aften, og for å være helt sikre på å ha sine ord i behold hadde de leid inn en amerikansk komiker og magiker til å sørge for underholdningen.

Men for de teknologiinteresserte var nok det å få prøve ut GD87 det mest magiske som skjedde denne kvelden. I et lite og kompakt format har Panasonic klart å lage en telefon som tar bilder og sender MMS, og som fungerer som det reneste orkester hva ringetoner angår.

TFT!

Men det er skjermen som imponerer mest. Den krystallklare og fargesterke TFT-skjermen gjengir opptil 65.000 farger. Skjermen er lesbar i tilnærmet 90 graders vinkel fra siden. Vinkler du den horisontalt tåler ikke bildet like mye før det blir uskarpt. Det er imidlertid ikke noe problem, ettersom de du viser skjermen til helst står ved siden av, og ikke over eller under deg.

Selvopptatt?

Kameralinsen er på størrelse med et knappenålshode og sitter midt i et glassøye på telefonens front. Under linsen er det et lite speil. Hensikten med dette er at du skal kunne lukke telefonen og ta bilde av deg selv. Det blir omtrent som å speile seg mot baksiden av en blank teskje, men heldig vis blir ikke nesa like fremtredende på bildet.

Under speilet sitter et lite vindu med informasjon om klokke og dato, samt dekning og batteritilstand. Under dette igjen sitter en knapp du trykker på når du skal stemmeaktivere telefonen, eller som du kan bruke som utløserknapp på kameraet. Denne knappen lyser blått når du gjennomfører en samtale.

Ir på toppen

Ir-porten sitter også oppe på lokket, noe som fører til at den peker rett til værs. Du må faktisk balansere telefonen på siden om du vil bruke den som modem til en PC.

Vi kunne godt ha tenkt oss et slikt produkt med Bluetooth, ikke bare til oppkobling av PC mot Internett eller e-postserver, men også for å sende kalenderinformasjon, adressekort, lyder og bilder mellom ulike slike enheter. Men Panasonic har hatt mer enn nok med å få telefonen ferdig til julesalget, og vi har ingen problemer med å forstå at de derfor har valgt bort funksjoner som Bluetooth og Java.

Innstillinger

Men kamera har telefonen, og dette er et kamera som klarer seg med utrolig små mengder lys. Dårlig lys gir naturlig vis redusert kvalitet på bildene, men til MMS-bruk holder det lenge. For å få best mulig bilde under slike forhold kan du velge »twilight mode». Du kan også regulere lys, zoome digitalt og legge på forskjellige rammer til bildene. I tillegg har du enkle effekter som svart/hvitt, sepia osv.

Dette bildet er ikke redigert, og viser hvordan et GD87-foto kan ta seg ut.

Små bilder

Det skuffer oss litt at telefonen ikke kan ta større bilder enn de 132×176 punktene som kan vises på fargeskjermen. Her ligger Panasonic langt etter Spectronics, Nokia og Ericsson, som kan sende bildene i VGA-format. Sender du fra telefon til telefon er det greit nok, men når du sender bildet som e-post bør det være litt større.

1 MB minne

Fordelen er at du ikke trenger så mye minne i telefonen når bildene er små. GD87 har 1 MB dynamisk minne. Det kan bli snaut når minnet skal deles mellom kalender, adressebok, fotoalbum, ringetoner, talenotater og meldingslager for e-post, MMS og SMS.

Når du tar bilder med GD87 avgir telefonen en digital utløserlyd. Denne skulle vi gjerne ha skrudd av, men foreløpig har vi ikke funnet ut om dette i det hele tatt er mulig.

Mobilt kamera

Panasonic kaller GD87 for »mobile camera». Det sier litt om hva som er målet med denne telefonen. Her er et verktøy som vil forenkle MMS (Multimedia Messaging Service, tekst-, lyd- og bildemelding) fra telefon til telefon. Så får det heller være at denne modellen mangler mulighet for å synkronisere avtalebok, kalender og adresselister mot PC. Det er like vel bare de aller færreste av oss som har slike behov.

Julegave

Vi tror det er mange som drømmer om å finne GD87 under juletreet. Går alt etter planen vil den være på lager før den store julehandelen setter inn. Prisen kommer trolig til å ligge på rundt 5.000 kroner uten abonnement. Men som kjent går det sjelden lang tid før prisen på nye modeller begynner å krype nedover.

PS: Ja, vi vet at Panasonic GD87 har utvendig antenne. Mer er det i grunnen ikke å si om den saken.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse