Annonse


TEST: Archos Jukebox Multimedia

Archos Jukebox Multimedia klasker til med en mildt sagt mangfoldig liste egenskaper:

 • 20 GB bærbar harddisk
 • MP3 avspilling, opptil 320 kbps
 • MP3 opptak (160 kbps), analogt, digitalt, eller via innebygd mikrofon
 • Avspilling av MPEG4 video (max 352×288 punkter, CIF format)
 • Innebygd LCD fargeskjerm, 237 x 234 punkter
 • Fremvisning av BMP & JPG bilder, slideshow
 • USB 1.1 overføring

  Jukebox Multimedia er også utstyrt med en ekspansjonsport nederst i spilleren. Vi har ikke hatt anledning til å prøve noen av modulene, men i løpet av høsten blir både kortlesere for CF og SmartMedia gjort tilgjengelige, for omlag 400 kroner, såvel som en 1.3 megapixel digitalkameramodul for ca. tusenlappen.

  Etter jul lover Archos også å lansere en video opptaksmodul, som lar deg ta opp opptil 3 timer MPEG-4 video fra en hvilken som helst kompositt videokilde.

  Heldigvis er også tilkoblingsmoduler for USB 2.0 og Firewire tilgjengelig for 3-400 kroner, så man slipper å lide seg gjennom timesvis med video- og musikk-kopiering over USB 1.1.

  Skjermbildet på Jukebox Multimedia er både skarpt og godt, men vi vil nok likevel anbefale at du kobler den til en projektor eller et TV-apparat for de helt store filmopplevelsene.

  Filmtitting

  Men la oss bare svare på det åpenbare spørsmålet først: kan man fylle opp Jukeboxen med DivX-filmer, og vise de frem på et hvilket som helst TV-apparat?

  Svaret er et ja, men med enkelte forbehold.

  Jukebox Multimedia kan nemlig bare spille MPEG4 som er i såkalt «simple profile» CIF AVI-format, med en maksimal oppløsning på 352×288 punkter. Har man for eksempel et bibliotek av DivX-filmer som man er «rippet» på tradisjonelt vis, vil i praksis ytterst få av filmene være umiddelbart kompatible med Jukebox Multimedia.

  Heldigvis supplerer Archos programvare som konverterer filmene og videosnuttene dine til rett format. Konverteringen tar litt tid, typisk 25-30 minutter for en vanlig spillefilm, men er ellers grei å bruke.

  Så er det bare å koble Jukeboxen til en TV eller projektor ved hjelp av medfølgende komposittkabel (SCART-overgang ligger også i esken). Videokvaliteten blir en smule kornete, men i det store og hele er Jukebox/TV-kombinasjonen akseptabel for avslappet filmtitting.

  En annen mulighet er selvfølgelig å se film på displayet som sitter i selve Jukeboxen. Riktignok mister kolossfilmer som Gladiator og Ringenes Herre noe av sin slagkraft når de nytes i 237×234 punkter, men bildet er likefremt overraskende skarpt og behagelig. Likevel er nok den lille skjermen best egnet til å bla gjennom fotografier eller navigere menyene for MP3-avspilling og opptak.

  Superdings

  Med sine 290 gram kan Jukebox Multimedia neppe klassifiseres som utpreget tung, men vil nok likevel bli litt i overkant for en gjennomsnittlig skjortelomme…(derimot er den vektmessig kompatibel med de fleste ytterjakker).

  Det er likevel enkelte ting å utsette på menysystem, navigering, og brukergrensesnitt, som tidvis kan virke lite intuitivt og klumsete. Men det får så være…dingsefriker med harddisken full av DivX-filmer og Mp3 vil neppe la seg hindre av et operativsystem tilsynelatende designet for og av ingeniører.

  Apples iPod har gjort kraftig inntrykk på oss, med sine 20 GB lagringsplass, lynkjappe Firewire-tilkobling, og elegante design. Archos Jukebox Multimedia er i samme prisklasse, men ligger mange skritt foran når det gjelder funksjonalitet og ekspansjonsmuligheter…selv om design og brukervennlighet havner i annen rekke.

  Det vil uansett være ytterst overraskende om ikke Jukebox Multimedia havner på seierspallen når årets hotteste produkter skal kåres.

  Annonse


 • Annonse


  Annonse


  Annonse