Anti-virus 1

Annonse


Mindre virus-fare

Anti-virus 1I fjor sendte antivirusselskapet F-Secure ut ni advarsler om virus med høyeste faregrad. Hittil i år har selskapet ikke sendt ut et eneste varsel.

I 2001 gjorde virus og ormer som Code Red, Nimda og Sircam skader for milliarder av dollar, slo ut datanettverk i dagevis, og fikk bedriftene til å vekselvis å be om nåde, livstids fengsel og bedre sikkerhetsløsninger. I år har det vært liten grunn til slik panikk. Stort sett er det bare sommerens e-postorm Klez som har oppptatt postkassene våre, og som har skapt uvenner av venner som urettmessig har blitt satt som avsender. For øvrig gjør ormen relativt lite ugagn dersom man tar sine forholdsregler.

Sammensatt årsak

Hva den påfallende stillheten på virusområdet skyldes er det mange spekulasjoner om. Noen mener at stadig bedre og mer oppdaterte antivirusprogram har en del av æren, andre peker på at strengere lovgivning har skremt virus-makerne. Atter andre hevder at vanlige brukere er blitt mer klar over mulige farer og dermed vet å gardere seg.

For slappe

Pesssimistene finnes likevel. De mener som vanlig at vi ikke skal føle oss for trygge, selv om harddisken er intakt og PC-en oppfører seg noenlunde normalt gjennom den ene bygen etter den andre med etterhvert svært umorsomme søplemail..

– Det er stille før stormen. Problemet er at om vi må vente for lenge, vil vi ha slappet for mye av. Og da vil vi kanskje ikke klare å slå tilbake et virkelig alvorlig angrep, sier vitenskapelig direktør Urs Gattiker ved EICAR, (European Institute for Computer Anti-Virus Research) til nettstedet ZDNet.com.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse