JPEG 2000 vignett

Annonse


Svinedyrt JPEG

JPEG 2000 vignettForgent har kjøpt patentet på JPEG og har eneretten på bildekomprimeringsteknikken. Eneste unntak er satellittkringkasting.

Foreløpig har få merket noe til at JPEG er lisensbelagt – vi bruker det jo alle som et gratisprogram. Men nå har Forgent begynt å sende sine første fakturarer til store selskaper.

Sony skal ha betalt drøye 15 millioner dollar (om lag 112 millioner nroske kroner) for sin lisens, som bare gjelder til 2004. Et annet, ikke navngitt japansk selskap skal også ha løst lisens, men her er summen ukjent.

Motstand

ISO går nå kraftig ut mot Forgent. Rent juridisk er saken klar: Selskapet har rett til å kreve penger for JPEG. Men da kan de ikke kalles en standard, mener ISO.

Annonse


– ISO er nødt til å trekke JPEG som en formell standard. ISOs vilkår sier at standarder kan bare innføres dersom de er gratis, eller på fornuftige og ikke diskriminerende vilkår, og at disse vilkårene er tilgjengelige for alle. 15 millioner dollar høres ikke gratis ut for meg, og Forgent vil ikke publisere sine forretningsvilkår, sier Richard Clark i JPEG committee til The Register.

Dot.com-sammenbrudd

Clark mener årsaken til kravet ligger i sammenbruddet av dot.com-økonomien.
– Selskapene lisensierte sine patenter til hverandre. Det holdt ting i sjakk. Men ved dot.com-enes bortgang er det eneste som er igjen i velvene papir. Og det er det mange som forsøker å tjene på, sier Clark.

En talskvinne for Forgent sier til The Register at det kan være aktuelt å saksøke bedrifter og organisasjoner som ikke løser lisens.

Annonse