Hopp til navigasjon Hopp til innhold

En nettcafé blir født

En ambisiøs kompisgjeng har nettopp åpnet nettcafé i Trondheim sentrum. Vi myser nærmere på utstyr, planer og langsiktige visjoner…

Spacebar - Simon og Erik

Internett-caféene er der ute, også i Norge – men ikke er det særlig mange av dem, og ikke er de særlig synlige. I motsetning til i store feriedestinasjoner som Bangkok, Sydney, og New York, hvor det er nettcaféer på hvert et gatehjørne, er det ikke så lett å «snuble over» surfeterminaler her til lands.

I så måte ligger Spacebar lagelig til, midt i Prinsenkrysset i Trondheim sentrum – rett over gaten fra kjøpesenteret Trondheim Torg, godt synlig fra gaten med caféens store futuristiske logoer i vinduene. Men er det nok til å få folk til å poppe innom for en time eller ti foran PC-en?

Det er Simon Thoresen, teknisk ansvarlig og en av de ni eierne i Spacebar, helt overbevist om. Og vi har liten grunn til å betvile gründeren: når ITavisen.no er innom en helt vanlig mandag formiddag, sitter det betalende surfere foran nesten alle de 20 PCene i caféen.

– Vi har bare vært åpen en uke, men ser allerede at de løpende utgiftende dekkes av inntjeningen, sier Thoresen og ser seg fornøyd rundt i det travle lokalet. – Vi har ca. 220 kvadratmeter å gå på, og har bare gjort klart ett av de tre hovedrommene foreløpig.

Hardware det ryker av

20 PCer er naturligvis ikke nok. Det vil nok ta noen måneder før Spacebar står helt ferdig, men da skal mellom 40 og 50 maskiner stilles til rådighet for kundene – og lokalet forøvrig dekoreres med teknisk fiksfakseri av ymse slag.

Foreløpig er det kanskje litt i trangeste laget, men vi blir lovet bedre plass så snart resten av rommene står klare

– Noe av konseptet vårt er at vi alltid skal ha det beste utstyret,. Folk skal komme inn og nyte de råeste maskinene, flatskjermer, og ellers nyte det siste innen teknologi. Vi driver for eksempel og kjøper inn SoundBug-høyttalere nå, og når holo-tastaturene vi leste om på ITavisen.no blir å få kjøpt, skal vi nok kjøpe de også, lover Thoresen.

Og maskinparken er ikke til å rynke på nesen av. Her snakker vi Athlon XP 1900+, 256 MB DDR-RAM, 60 GB harddisk, GeForce 4 Ti 4400. Med innbydende skinnstoler, riktignok imitert, til alle mann. Neppe billig, men Spacebar hevder å ha fått gode avtaler med utstyrsleverandørene.

Serveren

Men det er først når vi blir invitert inn i det aller helligste – serverrommet – at Thoresen virkelig gnir seg i hendene og gliser stolt.

– Her kjører vi maks overkill, med dual Athlon MP 2000+, 2 GB DDR ECC RAM, tre 15000 RPM harddisker på 37.5 GB hver i RAID 5, Windows XP Professional, og UPS, ler Simon, og har mest lyst til å gi serveren sin en real klem.

Spacebar-serveren er ingen svekling. Justerbare vifter for hver SCSI-harddisk må man også ha – med individuelle temperaturmålere, naturligvis.

Serveren kostet Spacebar omlag 35 000 kroner, men i tillegg kommer et kraftig utlegg på ytterligere femti tusen for programvaren som driver det hele. Særlig har det virtuelle distrbuerte harddisk-programmet Boot-NIC (se HER for mer info)kostet flesk, som sørger for at systemdisken på samtlige PCer i lokalet rekonfigureres og resettes ved omstart – uansett hvor mye kluss kundene foretar seg.

Hardcore gaming er en vesentlig del av konseptet i nettcaféen. – Det er utrolig viktig å ha god hardware når du spiller CS, forklarer Jonas Vikan, en av verdens beste Counter-Strike spillere fra klanen Meredia. Vikan har allerede plukket ut Spacebar som sitt nye stamsted.

Veien videre

Det er fremdeles mye som må ordnes, og det dukker stadig opp uforutsette utgifter. Allerede den første uken har flere headsett blitt ødelagt, og to lenestoler har gått dukken. Og gjengen innrømmer at det fort blir mange ekstra utgifter som branndør, legging av kabelgater og nettverksledninger, nødutgang, osv..

De ni trønderne satser hardt på Spacebar, med større personlige lån og mye gratisarbeid, vel vitende om at konkurransen vil bli hard mot Trondheims andre, godt etablerte nettcafé Dataport. Enkelte byvånere husker nok fremdeles også den konkursrammete nettcaféen som tidligere holdt hus i Spacebar-lokalene, som langt fra var noen gullgruve. Men i Thoresens optimisme er det ingen brister å skimte.

– Vi er ikke en fritidsklubb. Her stiller vi med topp kompetanse, topp utstyr, og nyoppussete lokaler. Dette blir bra, lover han resolutt.

Fernanda Mollica fra Brasil var innom Spacebar samtidig som ITavisen.no, og virket godt fornøyd med å kunne skrive e-post hjem til Sør-Amerika for 35 kroner timen (20,- for medlemmer).

Og etter at vegger har blitt revet, nye sitteområder innredet, og skjenkebevilgning skaffet til veie, står resten av Norge for tur.

– Vi regner med å bli helt ferdige her innen et års tid. Deretter har vi absolutt planer om å utvide. Vi har allerede folk som har meldt interesse for å starte opp med oss i Oslo og Ålesund, sier en ambisiøs Thoresen, og gir seg ut på en lengre verbal eskapade om en landsdekkende Spacebar-kjede… coming soon to a corner near you!