Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Overkjørt av Deutsche Bahn

Det tyske anarkistsiden Radikal viste hvordan jernbanelinjer kan saboteres. Nå har Deutsche Bahn fått medhold i at det er ulovlig med linker fra nederlandske sider.

Tyske Deutsche Bahn vinner viktig prinsippsak, som kan gi konsekvenser i hele EU.

Den anarkistiske tyske hjemmesiden viste med tekst og tegninger hvordan det var mulig å sprenge en jernbanelinje. Det syntes ikke ledelsen i det statlige tyske jernbaneselskapet noe om, og fikk stoppet siden.

Speil

Det førte til at siden ble satt opp på en rekke speilsider.
Den nederlandske ISP-en XS4ALL ble vert for de tyske anarkistenes hjemmeside. Søkemaskinen Google viste disse linkene til alle som lurte på hvordan de skulle sprenge jernbanelinjer i lufta, eller lurte på hva som egentlig var forbudt. Det likte heller ikke ledelsen i Deutsche Bahn, og Google fjernet linkene.

Tre klikk unna

Den nederlandske ISP-en satte opp en link til alle speilsidene der det var mulig å se sidene som var forbudt i Tyskland. Ledelsen i Deutsche Bahn likte ikke det. Men XS4ALL svarte at alt ulovlig materiale var minst tre klikk unna deres server i Nederland, og dermed lovlig.

En nederlandsk dommer fant at linkingen ikke samsvarte med EU direktiv for ehandel av 8. juni, og dømte den nederlandske ISP-en. Om det er endeholdeplass for saken er det for tidlig å si noe om. Nettavisen The Register viser til EU-lover med motsatt ordlyd: – Dommen i denne saken ser ut til å ha motsatt effekt, skriver den britiske nettavisen, som innrømmer at den forstår den tyske jernbanens motstand mot å ha oppskrifter på hvordan jernbanelinjene saboteres liggende ute på nettet.