Kvanteoptisk utstyr

Annonse


Teleportasjon ett skritt nærmere

Kvanteoptisk utstyrVed Australian National University (ANU) har en gjeng med kvanteforskere klart å lage en maskin som stabilt kan «teleportere» en lysstråle fra ett sted til et annet.

Kvante-faxen

Teknikken som benyttes kalles «quantum entanglement», og gjennomføres ved å først analysere kildelyset på kvantenivå (idet man ødelegger lyset), for deretter å rekonstruere de samme partiklene i mottaker-enden. Resultatet er en eksakt kopi av det originale laserlyset.

Med andre ord blir det litt som en faxmaskin hvor det brukes kvantepartikler i stedet for blekk, eller som William Gibsons «nanofax» fra boken All Tomorrow’s Parties.

Materie kommer, mennesker får vente…

Laserlys er jo vel og bra, men det de fleste selvfølgelig lurer på er når man skal kunne begynne å teleportere gjenstander…og mennesker.

Annonse


Dessverre vil det nok drøye litt før vi kan stikke ned på hjørnet å kjøpe en Sony MoveMan. Prosjektleder Dr. Ping Koy Lam forteller CNN News at en type «transporter» som vi kjenner fra Star Trek er teoretisk mulig, men at det ville være en så kompleks oppgave at ingen tenker i seriøse baner om å gjøre noe slikt i dag.

Derimot tror Lam at teleportasjon av solid materie fra ett sted til et annet nok vil kunne skje innen overskuelig fremtid.

– Jeg spår at noen sannsynligvis vil klare å gjøre dette, altså teleportere et enkelt atom, innen de første tre til fem årene, sier Lam.

Hjemmesiden til de australske forskerne finner du på bohm.anu.edu.au.

Annonse