QinetiQ

Annonse


Kamera ser gjennom vegger og klær

QinetiQMer eller mindre (særlig mindre) vellykete «Røntgensyn»-produkter har lenge vært tilgjengelige, som f.eks X-Reflect Goggles og Sony NightShot. Disse benytter seg av UV- og/eller infrarød teknologi, og markedsføres gjerne spesielt med tanke på bikini-gjennomsyn og andre nyttige applikasjoner.

Men nye teknologi lover oss bildeteknologi som skal kunne se både bedre, gjennom flere materialer, og med en lengre effektiv rekkevidde enn noen av disse.

Er det et skjult våpen du har i lommen, eller…?

QinetiQ har laget et supersensitivt kamera med en blenderåpning på 1m, som operer med bølgelengder i mm-størrelse på frekvenser mellom 30 og 100 GHz.

Systemet var først og fremst utviklet for militære applikasjoner, men QinetiQ håper å kunne selge i stor stil til flyplasser og andre sikkerhetsformål. Teknikken gjør nemlig at man kan tydelig se våpen og kniver gjennom klær, kofferter og bagasje, med en effektiv rekkevidde på over 30 meter.

Annonse


Les mer om QinetiQs teknologi på qinetiq.com.

T-stråler

Det britiske Star Tiger-prosjektet har et mer kosmisk perspektiv på sitt arbeid. Ved å lese en spesiell form for terahertz-bølger (T-stråler), kan et fremtidig kamera potensielt brukes til å se under alskens vanskelige forhold.

Først og fremst jobber Star Tiger (Space Technology Advancements by Resourceful, Targeted and Innovative Groups of Experts and Researchers) med romfartsapplikasjoner i tankene, og ser store muligheter i å kunne sondere planeter og kometer tvers gjennom hinder som skyer, røyk, og gasser. Men mer hverdagslig bruk antydes også, siden slike kamera også vil være i stand til å skue tvers gjennom klær, papir, og enkelte typer vegger.

Nettstedet space.com beskriver terrahertz-teknologien som svært lovende, og viser til en rekke forskningsresultater og analytikere som ser stort potensiale både innen legevitenskap, sikkerhet, og data- og minne-teknologi.

Les mer om Star Tiger-prosjektet på www.startiger.org

Annonse