Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Plategiganter slutter med CD

Plateselskapene Sony og Universal legger ned produksjonen av CD-plater. I stedet satser de på det nye musikkformatet SACD.

SACD-logo
Dette skriver hifi-bladet Stereophile. Bladet har lenge jobbet for å få bekreftet det de har hatt mistanke om lenge: For å få bukt med den utstrakte kopieringen av CD-plater vil flere av de store innen platebransjen snarest mulig få musikkjøperne over på det nye SACD (Super Audio CD)-formatet, som både gir bedre lydkvalitet og er vanskeligere å kopiere digitalt.

DVD-A parkert

SACD, som ble utviklet av Sony og Philips har som kjent en konkurrent: DVD-Audio, som er Panasonics svar. Men DVD-Audio fikk en treg start. Lanseringen ble utsatt på grunn av at tumultene rundt norske Jon Johansen og knekkingen av kopisikringen på DVD-video.

1 million solgt

Til mange skeptikeres overraskelse ble SACD godt motatt i markedet. I Europas hifi-butikker selges det nå flere SACD-spillere enn CD-spillere. Samme tendens ser vi både i USA og Japan. Så langt er en million spillere solgt verden over. Prognosen for neste år er 6 millioner, og for 2004 13 millioner.

Fordelen med SACD er at både (hybride) plater og spillere er bakoverkompatible med CD-plater. Det er ikke tilfelle med DVD-Audio, som verken kan spilles av i en CD-spiller eller i en tradisjonell DVD-spiller av den typen som folk har i dag.

Stopp om tre måneder

Selv om selskapet offisielt benekter det, bekrefter en sentralt plassert kilde i den amerikanske platebransjen ovefor Stereophile at selskapet om tre måneder vil stoppe all ordinær produksjon av CD-plater. I stedet vil de bare produsere hybride SACD-plater som kan spilles av i de aller fleste CD-spillere, CD-ROM-stasjoner inkludert. I løpet av neste år vil Sony etter alt å dømme følge etter.

Om BMG, EMI og Warner vil velge å gjøre det samme, gjenstår å se. Warner har som eneste større selskap lansert DVD-Audio-titler. BMG satser på musikksalg via nettet, mens EMI sitter på sidelinja.

Lett å kopiere

Tilfeldigvis har vi en hybrid SACD i platesamlingen vår: ?Piano Trios? med The Florestian Trio utgitt på platemerket Hyperion. Vi lagde uten problemer en kopi av CD-sporet med kopiprogrammet Clone CD. Det er dermed tvilsomt om Sonys og Universals beslutning vil bremse hjemmebrenning og ripping til MP3 i første omgang.

Prisen opp

Selskapene setter snarere sin lit til at folk er villige til å betale for å få bedre lyd enn det standard CD kan gi. Og at det ennå vil gå noen år før SACD-laget på hybridplatene vil kunne overføres til harddisken.

Da CD-en ble lansert i 1983 gikk prisen på lagret musikk kraftig opp i forhold til LP. Det samme vil trolig skje også ved dette formatskiftet. Sony har allerede forkynt at deres hybride SACD-plater vil ligge på litt over 200 kroner (23 dollar) i USA. En vanlig CD koster minst femti kroner mindre i samme land.