Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Vil fjerne PGP fra nettet

Først kjøpte selskapet Network Associates krypteringsprogrammet PGP, for så å legge det dødt. Nå driver de klappjakt på alle som legger det ut på nettet.

PGP
En gang var PGP (Pretty Good Privacy) gratisprogrammet som alle paranoide sjeler brukte til å beskytte e-posten sin mot snushaner.

Programmet var så bra at både FBI og CIA nærmest gjorde i buksa av frykt for at de ikke lenger kunne overvåke terroristers og kriminelles korrespondanse på nettet.

Eksportforbud

Utvikleren Phil Zimmermann måtte bruke adskillig tid for å overbevise myndighetene om at han hadde de beste hensikter, og at folk flest faktisk har rett til å beskytte sin egen, private informasjon.

Zimmermann ble aldri straffet, men den amerikanske regjeringen nedla forbud mot å eksportere programmet. Noe som i og for seg var en absurd avgjørelse, da utlendinger enkelt kunne hente programmet ned fra ameriikanske servere. Programmet lå blant annet lenge på serveren til Universitetet i Oslo, til fri avbenyttelse for både nordmenn og andre nettborgere.

Heksejakt

Så kom 11. september, og Zimmermann ble avkrevd skyld og anger av amerikanske medier. Noe han ikke gjorde.

Ikke før hadde myndighetene og mediene gjort sitt beste for å stoppe PGP, så mobiliserte storkapitalen for å ta knekken på programmet. Selskapet Network Associates, som på ingen måte er noen smågutt i global IT-sammenheng, betalte Zimmermann en rund sum for rettighetene. Angivelig for å tilby krypteringsporgrammet på det åpne markedet kommersielt.

Slutt som selvstendig program

Nylig forkynte Network Associates at de i framtida ikke lenger kommer til å tilby PGP som selvstendig programvare, men at teknologien bare vil være å finne som modul i annen programvare selskapet tilbyr. Blant dem er produktene til sikkerhetsselskapet McAffee, som er mest kjent for sine antivirus-løsninger.

Fremdeles tilgjengelig

Likevel kan den opprinnelige, public domain-versjonen av PGP fremdeles oppspores ute på nettet. Her i Norge ligger blant annet en versjon på sidene til «Internettmyndigheten» NORID. Og MacAfees versjon ligger fortsatt tilgjengelig for gratis nedlasting, selv om den verken er eller vil bli oppdatert for Windows XP eller Mac OS X. I tillegg kan du finne ikke-kommersielle versjoner både for Linux, Mac og Windows på PGPI.com. GNU-versjonen er fortsatt under utvikling.

Forfølger nettsteder

Nå har Network Associates bestemt seg for å rettsforfølge eiere av nettsteder som fortsatt har det kommersielle PGP-programmet i piratversjon liggende på sin server, og til og med nettsteder som linker til eksterne servere der programmet fortsatt ligger.

Under henvisning til den amerikanske opphavrettsloven DMCA har selskapet begynt å skrive lite hyggelige brev.

Blant de som har fått merke det er nettstedet radiusnet.net. I følge en innsender til nettstedet Politech har Radiusnet fått streng beskjed om å fjerne alle spor av krypteringsprogrammet.