Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Logitech z560

Logitech med kinolyd til PC’en

Høytalersettet Z-560 skal sørge for at du kan flytte kinoopplevelsen hjem til arbeidsbenken. Itavisen.no har testet høyttalerne, som er Logitechs første med THX-sertifisering.

Logitech z560
Mens IT-bransjen opplevde en real nedtur i fjor, har Logitech fortsatt å vokse med rekordfart. Årsak? Når det selges lite nytt så oppgraderes det gamle. Derfor er ikke Logitech så avhengige av OEM-markedet, sier Ketil Lindstrand, salgssjef i Logitech.

Labtech inside

Logitech har nylig kjøpt Labtech, som er størst i verden på høyttalere til PC. Hensikten var å styrke Logitechs egne høyttalerprodukter ved å implementere teknologi fra Labtech. Det synlige, eller kanskje vi skal si hørbare, resultatet av samarbeidet er nå klart for markedet.

THX

Logitech lanserer 3 ulike høyttalerpakker. De to rimeligste heter Z-340 og Z-540, mens det produktet Logitech er mest stolt av er Z-560. Sistnevnte er et kraftig surround-anlegg (4.1) på 400W. Høyttalerne har THX-sertifisering, og skal gi kinolydopplevelse når du ser film på PC’en din.

ITavisen.no har testet Z-540 og Z560.

Billigmodellen

Z-540 og Z-340 er stort sett identiske. Forskjellen er at Z-530 er utstyrt med to ekstra høyttalere, og at Z-340 har uttak for headsett på den ene høyttaleren. Z-540 yter 40 watt, mens Z-340 i følge Logitech yter 32 watt totaleffekt..

Simulert 3D

Z-540 består av 4 små høyttalere og en sub-woofer (bass). Lydkvaliteten er slett ikke verst, selv om den på ingen måte kan sammenlignes med lyden i et stueanlegg. Lyden styres fra den høyre fronthøyttaleren, der du i tillegg til av/på-bryter også kan justere volum og hvor mye av lyden som skal gå til bak-høyttalerne.

Her finnes også en knapp som lar deg velge simulert 3D-lyd, om du kjører ordinær stereo på lydkortet. Disse funksjonene finnes selvsagt ikke på Z-340 som mangler bak-høyttalerne.

Z-560 har en egen kontrollboks som kan legges på skrivebordet eller settes på høykant i en medfølgende holder. Denne boksen har de samme funksjonene som de vi fant på fronthøyttaleren til Z-540. I tillegg er den utstyrt med uttak for headset og volumbryter for sub-wooferen.

Ikke for høy lyd

Vi koblet opp Z-540 og plasserte høyttalerne i henhold til bruksanvisningen. Monteringen var enkel – fargekodede kabler er ikke særlig vanskelig å plugge på plass. Dette er helt greie høyttalere til PC, og priset til 849 kroner gjør den heller ikke urimelig stort innhugg i privatøkonomien.

Bassen er utstyrt med en egen volumkontroll, og om du ikke er avhengig av å spille høyt, er dette anlegget et godt alternativ.

Kraftpakken

Storebror Z-560 gir 400 watt, og benytter en annen høyttalerteknologi. Vi koblet opp anlegget på et par minutter. Her er det løse ledninger som gjelder. Det gjør det enkelt å tilpasse lengden på ledningene og å bytte til andre kabler om du måtte føle behov for det. Det er mulig du trenger lengre kabler. Men brukere som bytter kabler for å få bedre lyd kjøper neppe denne pakken.

Brumlelyder

Etter å ha koblet alt på plass lånte vi CD’en »Plastic Fang» med The Jon Spencer Blues Explosion fra en imøtekommende kollega Tore Neset. Vi satte platen i PC’en og startet kuttet »Sweet n’Sour». Ut fra dette eksperimentet kunne vi trekke følgende konklusjoner; a) du kjøper ikke Z-560 for å høre på musikk, og b) du kjøper ikke The Jon Spencer Blues Explosion for å høre på musikk.

Etter en del justeringer på PC’en ble lydbildet noe bedre, uten at det på noen måte kunne måle seg med det du får fra et musikkanlegg i samme prisklasse (Z-560 koster 2.490,- kroner).

Bra til film

Vi forsøkte også å spille film på PC’en, mens vi lot lyden strømme ut fra Z-560. Den kraftige bassen kom her mer til sin rett, og bidro til å redusere noe av avstanden mellom bilde og lydbilde.

Velegnet til spill

Den samme effekten opplevde vi ved spill, der den kraftige lyden bidro til å gjøre det ekstra moro å spille. Med anlegget på full guffe kunne vi ikke bare høre støyen fra motorsyklene i Ducati World – vi kunne føle motorbrummingen i kroppen.

Alt i alt er Logitech Z-560 et høyttalersett som passer utmerket om du har et stort arbeidsrom der du kan bråke uten å plage dine omgivelser. Vil du ha surroundanlegg til stua velger du noe annet. Vil du først og fremst høre på musikk er anlegget greit, men ikke bedre enn de standard stereoanleggene du får til denne prisen.

Men skal du spille spill eller se/redigere video er disse høyttalerne helt knall.