Hopp til navigasjon Hopp til innhold

MPEG-4-rival rasler med sabelen

Videokompresjonssystemet Vp5 er et alternativ til MPEG-4. Nå hevder de at MPEG-4 vil bli et nytt monopol.

VP5
Nå reiser selskapet On2, som står bak Vp5, det amerikanske rettsspøkelset overfor teknologien som raskt har blitt for video hva MP3 har blitt for musikk.

Enerådende

MPEG-4 har lenge vært nærmest enerådende på videofronten (selv om nygamle SVCD seiler opp), ikke minst på grunn av populariteten til formatet DivX.

MPEG-4 har også blitt godkjent som en ny standard for DVD, i tillegg til MPEG-2.

MPEG-4 applikasjoner som DivX har lenge vært gratis, og vil trolig fortsatt væe det. Men nå har de til sammen rettighetshaverne i MPEG-4 gruppa begynt å ta seg betalt.

De forkynte nylig en prisliste der det skal koste 25 cent (ca. 2 kroner) i lisens for hvert kommersielt maskinvare- produkt som tar i bruk teknologien. På programvaresiden vil konsoritet ta to cent (ca 5 øre) pr. time som er komprimert med teknikken.

Frykter monopol

Selskapet bak Vp5 ser mørkt på alt dette. De har nå sendt brev til amerikanske antitrust-myndigheter der de hevder at MPEG-4 planlegger å bli enerådende i markedet. On2-folkene frykter at MPEG-4 vil bli som Dolby-systemet, som så godt som hvert eneste hjemmekinoprodukt på markedet er utstyrt med.

– Ubegrunnet

MPEG-4 konsoritet mener på sin side at påstanden er helt ubegrunnet.

– Brevet viser at On2 vet svært lite både om MPEG-4 og antitrust-lovene, sier direktør Larry Horn i MPEG LA, selskapet som administrerer MPEG-4 standarden for lisensinnehavere, til C|net news.com.

ON2 har hittil ikke gjort så mye vesen av seg i marekdet. De har fridd til både Apple og Cisco, men så langt har de møtt skuldertrekk.