Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Snakk lydløst i mobilen

Snart kan vi skånes for personer som skravler hølydt i mobiltelefonene sine. Japanske forskere utvikler en telefon som leser på leppene.

Lips lepper munn
Telefonen skal være velegnet for bruk i støyende omgivelser, skriver New Scientist. Årsaken er at den ikke bryr seg om hvilke lyder du utsøter, men i stedet er utstyrt med sensorer som leser leppebevegelsene dine.

AEIOUYÆØÅ

Foreløpig er forskningsprosjektet ikke kommet så langt, og ønsker du å inkludere konsonanter i samtalen blir det bom stopp. Men vokaler går visst nok greit, så trøndersetninger som «Æ e i a æ å» burde skli igjennom.

Telefonen leser på leppene og oversetter det den ser til lyd eller direkte til tekst. Telefonen er derfor godt egnet for personer som har mistet stemmen, eller som har behov for å kommunisere lydløst.

Stikkord: Mobil