Låst cd

Annonse


EFN hardt ut mot kopisperre

Låst cdEFN (Elektronisk Forpost Norge) er en rettighetsorganisasjon som jobber med medborgerskap og juridiske rettigheter i IT-samfunnet.

I et åpent brev til Forbrukerrådet og Forbrukerombudet, bert organisasjonen myndighetene vurdere prisregulering av kopibeskyttede CD-plater.

I brevet, som er stilet til Forbrukerrådet, Forbrukerombudet og Sony Norge, hevder organisasjonen at Sonys bruk av kopibeskyttelse (eller «brukssperrer», som EFN kaller det) på CD-plater bryter både Markedsføringsloven og Kjøpsloven.

-Brudd på forbruker-rettigheter

I brevet heter det: «EFN ser svært alvorlig på at forbrukernes rettigheter og interesser er i ferd med å bli fullstendig overkjørt av monopoletablerende og prisdrivende strategier som innebærer at forbrukernes rettigheter undergraves og svekkes.»

Annonse


Videre forklarer EFN hvorfor dagens merking av «brukssperrete» plater er utilstrekkelig og misvisende, og hvorfor CD-plater med slik redusert funksjonalitet per definisjon ikke kan kalles CD-plater.

«Det bør vurderes om kopisperrete plater bør prisreguleres ved lovpåbud, slik at de pålegges solgt for en billigere pris enn CD-plater. Dette kan det argumenteres for ikke bare på grunn av de sperrete platenes sterkt reduserte funksjonalitet.’»

ANBEFALINGER FRA EFN

  1. EFN anmoder Forbrukerrådet og Forbrukerombudet om å gripe inn ovenfor plateselskapene og pålegge dem å avstå fra å kalle de defekte platene med brukssperrer for CD-plater.
  2. EFN foreslår at plater med brukssperrer pålegges utstyrt med et klart, uniformt merke som informerer forbrukerne om brukssperrene.
  3. EFN foreslår at distributørene pålegges å informere kunden om hvilke av kundens normale _eksemplarrettigheter_<9> som innskrenkes ved kjøp av en defekt eller kopisperret plate. D-platene bør utstyres med en tekst spesifikk for hver enkelt plate som lister opp hvilke eksemplarrettigheter som er fjernet fra platen.
  4. Det bør vurderes om butikker kan pålegges å fysisk skille kopisperrete plater fra CD-plater i butikkene, for å hindre at kundene forveksler dem. I fravær av dette, bør plater med brukssperrer betraktes som feilvare, og butikken som medvirkende i å selge defekte produkter.
  5. Det bør vurderes om plater med brukssperrer bør prisreguleres, slik at de pålegges solgt for en billigere pris enn CD-plater. 6. Det bør vurderes om plater med brukssperrer rett og slett bør totalforbys, med utgangspunkt i at brukssperrer strider mot en rekke norske lover.
  6. EFN oppfordrer alle kunder og forbrukere om å boikotte “CD-plater” som har brukssperrer, og om å kreve å få penger tilbake for evt. slike D-plater en har kommet i skade for å kjøpe.

Brevet kan i sin helhet leses på www.efn.no/d-platebrev.html

Annonse