Annonse


Kuleste dings på CeBIT-messen

Blant de teknologiske demonstrasjonene som fanget vår oppmerksomhet under årets CeBIT var denne lille godbiten, som lar deg bruke en hvilken som helst flat overflate som tastatur.

Systemet er basert på en liten brikke som kan bygges inn i mobiltelefoner og PDAer. Fra klossen projiseres et virtuelt tastatur. Infrarøde sensorer registrerer om fingrene dine berører flaten der tastaturet er tegnet. Bak produktet står et lite israelsk selskap som kaller seg VKB Inc.

Vi satte dingsen på et bord og startet den opp. Fremfor oss lyste det opp et rødt tastatur i full størrelse. Det føles litt underlig å skrive på et slikt tastatur, ettersom du jo trommer fingrene direkte mot bordflaten. Men skrivingen gikk greit, og for hvert tastetrykk kunne vi høre et lite klikk som respons på inntastingen.

Annonse



Virtuelt tastatur: se video av VKBs prototype

Prototyp

Det virtuelle tastaturet er foreløpig ikke satt i produksjon, men sjefsforsker Klony Liebermann i VK sier de håper å kunne ha første generasjon av tastaturet på markedet innen utgangen av året. Det forutsetter imidlertid at de finner en produsent som er villig til å produsere tastaturet.

I følge Liebermann, skal “en større aktør” allerede ha meldt seg som interessert i å bygge teknologien inn i ett av sine produkter.

Tastaturet, som ikke er større enn en fyrstikkeske, kan kobles til en PC eller en PDA via kabel. Om dingsen slår an vil det neppe gå lang tid før det også kommer med Bluetooth. Tastaturet skal være billig å bygge, men vil trolig koste mellom 1.300 og 1.500 kroner når det kommer på markedet.

Kan bli mye mer

Men et virtuelt tastatur er bare første skritt på veien for denne VKBs teknologi. Her kan man se for seg interaktive navigasjonssystemer, spillkontrollere, virtuelle touchpads, for ikke å si muligheten for skjermprojeksjon på vegg, og integrasjon i PDAer og alskens andre enheter.

– Det endelige målet er å lage en bitte liten enhet som fungerer som komplett PC, men der både tastatur og skjerm er projisert, sier Liebermann

Annonse