Annonse


Siemens sparer på godbitene

Det hagler av nye mobiltelefoner på CeBIT. Samtlige av de store aktørene har lansert et bredt utvalg av nye telefoner. Unntaket er Siemens, som denne gangen bare hadde en eneste mobiltelefon med til utstillingen. Og det var ikke en gang en topp-telefon. M50 er Siemens nye telefon for ungdom (se egen artikkel).

Vil vente

Det forundrer oss at Siemens ikke har flere produkter å by på. Under den nye designsjefen Uli Skrypalle har Siemens gått fra å være et konsern med kjedelige gjennomsnittstelefoner til å bli førende innen design og funksjonalitet.

Vi møtte toppsjefen i Siemens Communications Devices, Peter Zapf og måtte bare spørre;

Hvorfor har ikke Siemens en eneste stor nyhet med seg til CeBIT?

-Vi har lansert to telefoner. En for det europeiske, og en for det amerikanske markedet. Vi ønsker ikke å slippe alt nå, og så ikke ha noe nytt å by på resten av året.

Annonse


I fjor var Siemens ekstremt synlige på CeBIT med et kjempetelt, kunstig surfebølge og innleide surfere fra Australia. I år skjer det ingen ting. Har Siemens vært tvunget til å bruke sparekniven på markedsføringgsbudsjettene?

-Vi har valgt å gjøre markedsføringen mer regional. Surfebølgen har vi fortsatt, men nå er den på turne i alle verdensdeler. Dessuten bruker vi enorme beløp på å sponse skihopp, formel 1 og en rekke andre idretter og arrangement. Vi tror vår vekst i markedet skyldes merkebevissthet og kommer til å bruke minst like mye penger på dette også i fremtiden, sier Zapf.

Hva mener du vil være Siemens suksesskriterier i årene som kommer?

-Vi satser på å gjøre mobiltelefonene våre mer personlige. Her er det applikasjoner som er viktigst. Du skal kunne tilpasse din telefon, dine applikasjoner og ditt brukergrensesnitt slik du selv vil. Derfor er Java viktig, og derfor vil Siemens utelukkende satse på åpne standarder.

Så dere kommer til å benytte en åpen plattform i telefonene – hvilken velger dere?

-Vi vil ikke binde oss til et operativsystem, men forbeholder oss retten til å velge det beste, samme hvem som måtte stå bak. Men ettersom vi er tilhengere av felles standarder kommer vi til å velge et system som har stor utbredelse.

Hva synes du om Microsofts Stinger?

-Microsoft har laget et pent operativsystem, men de er vant til å tenke PC. Vi liker åpenhet, og det er ikke Microsofts sterkeste side, sier Siemens sjefen.

Ettersom Palm heller ikke hører til Zapfs favoritter er det egentlig bare ett system igjen – Symbian?

-Det stemmer. Men vi kommer til å ha et bredt spekter av produkter, og vil velge det systemet som passer best i det enkelte produktet. Ikke alle telefoner blir High-end produkter med full funksjonalitet og fargeskjerm.

Når forsvinner fargeskjermene helt?

-Det er vanskelig å spå, og de vil sikker leve lenge enda. Men de blir borte. Det er ingen som ser på sort-hvitt TV i dag. Men fortsatt er det for dyrt til at det lønner seg å produsere fargedisplay til de rimelige telefonene.

Hvordan går det med Siemens i satsingen på 3G?

-Vi ligger godt an, og har tidligere annonsert at vi kommer med 3G-telefoner i år. Vi tror applikasjoner er fremtiden, og at folk ikke vil være interessert i om det er 3G eller annen teknologi i telefonen. Dagens nettverk lar deg sende bilder, lyd og tekst. Om du også vil ha tjenester som krever andre nett vil du kanskje bytte til 3G. Jeg tror de to systemene vil leve side om side i mange, mange år.

Hvilke andre nyheter kommer Siemens med i år?

-Vent og se – jeg skal sende deg en invitasjon neste gang vi er klar for en produktlansering. Selvfølgelig blir det både fargetelefoner og smarte telefoner fra Siemens, smiler Zapf.

Annonse