Annonse


Automatisk promillekontroll

Ved hjelp av en skanner som følger øyebevegelsene til sjåføren, og en sensor i rattet, skal en ny kjørecomputer kunne avgjøre om man er for påvirket til å kjøre bil.

Dilwyn Marple-Horvat ved University of Bristol har testet ut sin teknologi på en rekke forsøkspersoner som ble servert alkohol og deretter satt til å kjøre bilsimulatorer.

Lite inntak, stort utslag

-Selv etter å ha drukket små kvanta av alkohol endres mønsteret mellom observasjon og reaksjon drastisk, sier Maple-Horvat.

Annonse


Ved alkoholinntak endres synsmønsteret vårt slik at hendene og føttene ikke lenger får kjapp og nøyaktig nok informasjon til å kjøre bil trygt og sikkert.

Skal angi sjåføren

Forskeren selv håper at systemet skal brukes til å sende informajson til politiet eller rett og slett stoppe bilen dersom systemet oppdager at du kjører i fylla.

Det er ikke tvil om at all verdens kampanjer ikke hjelper mot folk som setter seg bak rattet i påvirket tilstand. Maple-Horvat håper derfor at dette systemet vil sette en effektiv stopper for mye utrygg kjøring.

Vanskelig å implementere

Opphavsmannen er samtidig klar over at det kan bli vanskelig å få en fyllekjører til frivillig å installere et system til rundt 375.000 kroner i bilen sin.

Kjipt for den som skjeler, mener nå vi.

Annonse