Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Null NetCom i Telenor-bygg

Er du NetCom-kunde, kan du ikke ringe fra Telenors nye hovedkvarter på Fornebu.

Foto: Espen Irwing Swang
Mobildekningen for NetCom-kunder er ussel i Telenors nye hovedkvarter på Fornebu. Operatørene har fått en strategisk knipe – skal de bygge ut og betale for dekningen hos hverandre?

Telenors nye hovedkvarter på Fornebu skal være et foregangseksempel på bruk av moderne kommunikasjonsteknologi.

Men de har glemt en ting. En stor del av Norges mobilbrukere vil ikke en gang ha mobildekning i det futuristiske bygget. For NetCom-dekningen er laber i bygget. Det betyr at Telenor ikke kan tilby alle sine gjester mobildekning, til tross for den høye teknologibruken i bygget.

Ikke noe problem

Informasjonsdirektør Arve Paulsen i Telenor Eiendom Fornebu AS avfeier først det hele.

– Det må være NetComs problem, sier Paulsen, som ikke har hørt om problemstillingen før.

– Men bør ikke Telenor ha mobildekning for sine gjester?

– Det der er et teknologispørsmål, svarer Paulsen etter flere sekunders tenkepause.

Rent forretningsmessig

Paulsen ber så om å få sjekke opp problemstilingen, og kommer tilbake med en langt mer forsonende holdning.

– Vi skal ikke hindre at andre får dekning – tvert imot. Her må folk få ringe, erklærer Paulsen, og utelukker ikke at NetCom kan få bygge ut innendørsdekning i Telenor- palasset.

– Hvis NetCom ønsker å bygge ut så må de komme til oss. Det blir rent forretningsmessig, sier Paulsen.

Dårlig uten innendørs-anlegg

Men det er ikke sikkert at det noensinne vil bli god NetCom-dekning innendørs hos Telenor på Fornebu. Dekningssjef Anne Solveig Olstad i NetCom bekrefter at dekningen er dårlig, og tror også at det kan bli vanskelig å få god innendørsdekning i huset med de basestasjonene de nå planlegger å sette opp på det store Fornebu-området.

– Vi jobber med denne saken nå, og arbeider på en helhetsplan for Fornebu. Vi skal ha et par nye stasjoner og legge ned en. Men det er et stort område, sier Olstad.

Fikk ikke ha mobil stasjon

Hun kan fortelle at entreprenører som har jobbet på Telenor-bygget allerede har ønsket seg NetCom-dekning i bygget. NetCom ønsket å sette opp en mobil basestasjon i Telenor-bygget under byggeperioden, men det fikk de ikke lov til.

Dyr utbygging

Mobildekningen i det futuristiske teknologibygget kan nå bli en strategisk nøtt for operatørene. For NetCom tror ikke dekningen i Telenor-bygget kan bli bra uten et større, kostbart innendørsanlegg.

Vanligvis forventer operatøren at huseier også bidrar til kostnadene ved bygging av slike anlegg. Men det blir en smule kinkig når det er konkurrentens bygg det er snakk om.

– Det ville vi gjort normalt sett, men vi kommer nok ikke til å be Telenor om å betale for NetCom-dekning. Jeg kan ikke helt se det for meg, nei, ler Olstad.

Operatørene får derved litt strategisk hodebry. Telenor må vurdere om de ønsker å gi mobildekning til alle gjester, og NetCom må vurdere om de vil betale for innendørsdekningen hos hovedkonkurrenten.

(Telecom.no)