Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Spill gir helseproblemer

Sitter du klistret foran skjermen i mer enn en time om dagen ligger du i faresonen. Det viser en japansk undersøkelse.

Xbox med kontrollere
Nylig ble det oppdaget at vibrerende håndkontroller kan gi alvorlige skader ved for høy bruk. En ny undersøkelse, utført blant 1.142 japanske barn i aldersgruppa 6 til 11, viser at problemet er mer utbredt enn tidligere antatt. Det skriver Independent.

Skulderbladene sklir ut

Spørsmålene ble stilt både barna og deres foreldre, og viser at hele en av fem lider av helseproblemer som en følge av spilling. Hele 20 prosent har påvist muskelsmerter – og en tredjedel av disse så alvorlig at skulderbladene har sklidd ut av stilling.

Rapporten underbygger britiske spilleverandørers ønske om å merke spilleskene med advarsler.

– Spill er designet med den hensikt at barn skal sitte klistret til skjermen i timesvis. Når man er hektet er det ingen vei tilbake, uttaler Mark Griffiths, psykolog ved Nottingham Trent University.

Lav smertegrense

Undersøkelsen viser at det er de som daglig sitter èn time eller mer som befinner seg i risikogruppen. Hvert syvende barn som besvarte spørsmålene, sitter så lenge at de får svarte ringer rundt øynene.

Leger har funnet ut at vanlige problemer som oppstår er albuesmerter, nedsatt bevegelighet i håndleddene og søvnproblemer.

Stikkord: spilltester