P4 og Athlon XP

Annonse


CPU-gigantenes oppgjør

P4 og Athlon XPMed den nye «Northwood» -prosessoren, som nå er tilgjenglig med klokkefrekvens på enten 2.0 eller 2.2 GHz, markerer Intel en vesentlig oppgradering for Pentium 4.

Foruten en hastighsøkning opp til 2,2 GHz, er den nye P4 utstyrt med 512 kB L2 cache, altså dobbelt så mye arbeidsminne som sin forgjenger.

Northwood representerer også et sprang fra 0,18 til 0,13 mikron-teknologi, som bidrar betraktelig til å gjøre prosessoren mindre og muliggjøre høyere klokkefrekvenser.

Og hva så?

Pentium 4 stiller altså med både vesentlig høyerer klokkefrekvens og cache enn AMDs nye Athlon XP 2000+. som går på 1,66 GHz og 256 kB L2-minne, og fremdeles er konstruert på 0,18 mikron.

Annonse
Men, som vi alle vet, ligger det mer i ytelse enn klokkefrekvenser og tekniske spesifikasjoner. I vår test har vi satt opp to testmaskiner, og kjørt en rekke benchmark-programmer som tilsammen burde gi et rimelig godt bilde av hvordan systemene yter i forhold til de anvendelsesområdene folk flest har på hjemme-PCen.

(for mer teknisk informasjon om disse prosessorene, se henholdsvis intel.com og amd.com)

Pentium 4 «Northwood»
AMD Athlon XP
Prosessor
Intel Pentium 4
2,2A GHz
(socket 478)
AMD Athlon XP 2000+
(1,66 GHz, socket A)
Brikkesett
Intel 850
Via KT266A
Minne
512 MB Kingston PC800 RDRAM
512 MB Corsair PC2400 DDR-DIMM
Operativsystem
Windows XP Professional
Windows XP Professional
Harddisk
IBM DTLA-307030
(7200 RPM, 30GB)
IBM DTLA-307030
(7200 RPM, 30GB)
Grafikk

Asus V8200 GeForce 3 Ti500

Asus V8200 GeForce3 Ti500

(RDRAM levert av EET/Microtronica)

Selv om våre tester er utført med omhu på maskiner med identisk oppsett (foruten hovdkort, minne og prosessor), så understreker vi at følgende testresultater og konklusjoner kun er ment som en veiledning til hva man kan vente seg i ytelsesforskjell mellom de aktuelle prosessorene.

Sysmark 2001

Ved å utføre en rekke krevende operasjoner i vanlige applikasjoner, måler Sysmark 2001 både på vanlig kontorarbeid såvel som innen programmer for lyd- og bildebehandling og webdesign.

Programmene som benyttes i denne testen er CorelDRAW 9.0, Excel 2000, Dragon NaturallySpeaking Preferred 4.0, Netscape Communicator 4.61, Corel Paradox® 9.0, PowerPoint 2000, Word 2000, Bryce 4, Avid* Elastic Reality 3.1, Photoshop 5.5, Premiere 5.1, og Windows Media Encoder 4.0.

Business Winstone 2001

Mer eller mindre på samme måte som Sysmark, gjør Business Winstone 2001 målinger basert på utføring av diverse oppgaver i sanntid med programpakker.

Programmene som benyttes i denne testen er Norton Antivirus 2000, WinZip 7.0, FrontPage 2000, Lotus Notes R5, Access 2000, Excel 2000, PowerPoint 2000, Project 98, Word 2000, og NetScape Communicator 4.73.

Content Creation Winstone 2002

Her måles ytelsen i programmer for å redigere og skape lyd, bilde og video. Det blir utført diverse oppgaver i Photoshop 6.0.1, Premiere 6.0, Director 8.5, Dreamweaver UltraDev 4, Windows Media Encoder 7, Netscape Navigator 6.01, og Sound Forge 5.0c

3DMark 2001

Ved å benytte krevende 3D-motorer, blant annet fra spill som Max Payne, gir 3DMark 2001 et rimelig godt bilde av hvor oppegående systemet ditt er når det kommer til spill som i stor grad benytter seg av 3D-grafikk under DirectX 8.

Vi har kjørt denne testen med standard innstillinger, og variert mellom å la tekstur-generering og lyssetting foregå i Software, Hardware, eller Pure Hardware modus. Disse testene sier riktignok mest om effektiviteten til grafikkortet, men prosessorkapasiteten vil også ha en viss innvirkning på for hvor raskt grafikken kan genereres.

Konklusjon

Ut i fra de erfaringene vi har gjort, synes forskjellene i ytelse mellom Intels og AMDs toppmodeller forsvinnende liten. Dette er hyperkjappe prosessorer, og det er neppe mulig å merke særlig forskjell i hverdagslig bruk mellom systemer basert på det ene eller andre.

Særlig er det kanskje spillfantaster som sikler mest etter absolutt optimert ytelse, og på 3D-grafikk – et område hvor AMD tidligere har holdt tronen.- kan det faktisk se ut som om Pentium 4 nå ligger et aldri så lite skritt foran

Riktignok kommer noe høyere FPS (Frames Per Second) i Return to Castle Wolfenstein eller Max Payne på ingen måte gratis, da Intel fremdeles ikke er i nærheten av å kunne konkurrere med AMD på pris. Pentium 4 2,2 GHz koster i skrivende øyeblikk over syv tusen kroner i nettbutikkene, som er nesten dobbelt så mye som XP 2000+.

Som vanlig vil det være fornuftig for prisbevisste PC-shoppere å holde seg unna de helt ferskeste toppmodellene i begynnelsen, da prisene faller drastisk så snart du begynner å bevege deg ned rangstigen.

For eksempel kan både Pentium 4 1,6 GHz og Athlon XP 1800+ i dag fås for ca. to tusen kroner, og dette er begge fullgode prosessorer med nok punch til å tilfredsstille de fleste.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse