Annonse


CD-plater kan eksplodere

Det har i den senere tiden kommet flere meldinger om slike episoder, og enkelte produsenter av CD ROM-spillere (deriblant Viglen) går nå ut og advarer mot dette. Det er særlig i spillere med hastigheter på 48x eller mer at dette problemet er aktuelt.

Big bang

Faren ser ut til å variere med hvilket merke av CD ROM du bruker, og sjansen for at en CD skal eksplodere er regnet som ekstremt liten. Ved universitetet i Edinburgh er det imidlertid melt om et tilfelle der frontdekselet på CD ROM-spilleren ble slynget ut i rommet av en CD som eksploderte.

Nå som utstyrprodusentene er gjort kjent med fenomenet har flere tatt skritt for å sikre seg mot CD-eksplosjoner. Nye spillere skal kunne kjenne igjen skadelige vibrasjoner i spilleren, samtidig som delene i spillerne er forsterket til å kunne tåle at CD’en slynges fra hverandre.

Fra St. Andrews Universitetet er det kommet følgende råd:

 • Har du CD-ROM som er raskere enn 48X kan du sjekke om det finnes software som reduserer maksimal hastighet og dermed også risiko.
 • Ta vare på dine CD’er. Oppbevar platene i cover, og unngå at de blir liggende i PC’en eller i sollys.
 • Sjekk at platene er fri for sprekker før du benytter dem. Se særlig etter sprekker i inner- og ytterkant av platene.
 • Kvitt deg med ødelagte plater, ikke prøv å spille dem!

  Universitetet gir også råd om hvordan studentene skal gå frem dersom de har viktige data lagret på en CD som er sprukket. Dette går ut på at studentene leverer inn CD’ene, og får dem kopiert ved svært lav hastighet.

  Problemet skal ikke ramme brukere av Mac (max hastighet er bare 32x) og det er heller ikke rapportert om eksploderende DVD-plater.

  Annonse


 • Annonse


  Annonse


  Annonse