Annonse


SPILLTEST: Civilization 3

Joda, det begynner å bli et par uker siden Civ3 havnet i butikkhyllene, men vi synes likevel spillet fortjener en anmeldelse nå opp mot julehandelen. Dessuten er dette absolutt et spill det tar mer enn en kveld å bli fortrolig med!

Konseptet er det samme gamle. Du får i oppdrag å føre et folkeslag gjennom tidens lange løp, og starter med en gryende sivilisasjon 4000 f. kr. Det er opp til deg å sørge for at sivilisasjonen din uttåler kriger, revolusjoner, katastrofer, og stadige fremskritt i sin teknologi og sosiale utvikling.

Du har valget mellom seksten forskjellige sivilisasjoner, hver med unike egenskaper og storhetstid i forskjellige tidsepoker – noe som vil være svært viktig for når i historien man for eksempel skal foreta de store militære fremstøtene.

Har du kultur?

En av de store nyhetene i Civ3 er at du nå gis enda mer insentiv til å utvikle sivilisasjonen din på alle mulige områder, ikke bare militært men også innen kultur. Jo flere kulturelle fremskritt du gjør, for eksempel ved å bygge templer, bibliotek, og mektige praktverk, jo større landeområder havner under din kontroll. Dermed kan man ofte vinne like mye på å ha et rikt kulturliv som et velutrustet heimevern.

Annonse
Mange funksjoner og valg gjøres gjennom rådgiverne dine, som hjelper deg både med administrasjon av byene dine (folket må underholdes og holdes fornøyde), forskning, såvel som handel og diplomati. Det er nå slutt på å sende diplomater rundt omkring til andre sivilisasjoner, og i stedet kan du bygge ambassader og kommunisere direkte ved hjelp av budbringere. Handel vil være en viktig kilde til å skaffe seg råvarer og produkter man ikke selv har direkte tilgang på, så det lønner seg definitivt å opprettholde gode relasjoner i det minste til noen av dine naboer.

Spillet er relativt komplekst, men fremstår likevel relativt lettforståelig – ikke minst gjennom det meget etteretlige Civilopedia-oppslagsverket, som gir hjelp om hva det skal være fra hvordan enheter oppfører seg til hva konkret et skifte av styreform vil ha å si for sivilisasjonen din.

Alle gode ting er 3

Spill-legende Sid Meier’s klassiske spill har fått en ytterligere finpuss i år. Grafikken er riktignok ikke noe man blir sittende å måpe over, og den hakkete scrollingen av kartet ville vært utilgivelig hvis dette ikke hadde latt seg fikse av en nedlastbar oppdatering, men uansett er spillet nå bedre enn noensinne – selv om man ikke har mulighet for å spille mot andre over Internett.

Civilization 3 er engasjerende og langvarig, og hvis tålmodigheten strekker til kan belønning i form av spilleglede være stor. Det er ikke vanskelig å ofre en helg på dette spillet – noe man nok også bør gjøre for å få mest mulig utav det. Har sin rettmessige plass under enhver strategispillers juletre.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse