Annonse


DVD-Jon «frikjent» i amerikansk rett

Dermed kan det spøke for saken til filmbransjen og Hollywood, som ser den nå 17 år gamle Larvik-gutten som den største faren for deres virksomhet i framtida.

Blir rettsavgjørelsen fra California stående, kandet bli fritt fram for alle som vil publisere kode eller oppskrifter på hvordan man knekker underholdningsbransjens sikkerhetssystemer.

Ytringsfrihet

Rettsavgjørelsen tar ikke stilling til hvorvidt DVD-avkrypteringsprogrammet DeCSS er lovlig eller ikke. Samtidig bemerkes det at publiseringen av DeCSS muligens har «tvilsom sosial verdi», men at den befinner seg godt innefor tillegget om ytringsfrihet i den amerikanske grunnloven.

Ordrett heter det i avgjørelsen:Although the social value of DeCSS may be questionable, it is nonetheless pure speech. Our respect for the legislature and its enactment of the (trade secrets law) cannot displace our duty to safeguard the rights guaranteed by the First Amendment.

Annonse
– Er ikke hovedmann

Amerikansk presse har hele tida omtalt Jon Johansen som hovedmannen bak DeCSS., som opprinnelig ble laget for å gjøre det mulig å spille DVD-filmer i Linux.

Selv hevder han at han bare har bidratt til å utvikle grensesnittet for Windows, samt publisert programmet på sitt nettsted.

Den amerikanske filmindustrien har gått til føderal sak, og mener Johansen og hans venner har dekonstruert koden som sikrer at DVD-filmer ikke kan kopieres og laget programvare som setter folk i stand til å kopiere likevel.

Bare én dømt

Så langt har bare en mann blitt dømt på føderalt nivå for å ha postet DeCCS på nettet: Amerikaneren Eric Corley. Men rettsavgjørelser i flere delstater har tvunget en rekke andre til å fjerne programmet. Corley har anket dommen, under henvisning til ytringsfrihetsprinsippet.

Like over nyttår i fjor ble Johansen og hans far siktet for brudd på straffeloven og åndsverkloven. Den amerikanske filmbransjen har engasjert en egen advokat i Norge.

Saken ligger fortsatt på Økokrims bord, men ingen siktelse er foreløpig tatt ut.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse