Piratfilm

Annonse


Microsoft sverger hevn

PiratfilmBak cracket står en person som kaller seg «Beale Screamer». Identiteten er ikke kjent, men Microsoft setter nå alle kluter til for å få avslørt hackeren og stilt ham eller henne for retten.

«Beale Screamer» forkynte i forrige uke at hun eller han hadde klart å knekke Microsofts DRM (Digital Rights Management)-system, som gir rettighetsinnehavere mulighet til å gradere beskyttelsen av sine verker.

Fritt fram

Ved hjelp av et enkelt program skal man kunne eliminere denne beskyttelsen. Dermed er det fritt fram for ripping, kopiering og uautorisert nettdistribusjon av film og musikk som før.

Storslegge

Nå vurderer både underholdningsindustrien og Microsoft å sette inn storslegga mot hackeren – om de finner ham eller henne.

Annonse
Nyheten om at DRM var cracket kom ikke som noen overraskelse på Microsoft-hovedkvarteret i Redmond. Dette hadde de ventet. Dessuten har de lagt inn muligheter for oppgradering, slik at de skal kunne ligge et hestehode foran hackerne.

Likevel førte medlingen til hektisk aktiviet. både hos Microsoft og deres samarbeidspartnere innen musikk og filmindustrien.

Hektisk ringerunde

I følge nettnetedet Siliconvalley.com tok Microsofts øverste leder for denne typen produkter, John Usher, straks telefoner til ledelsen i de største selskapene innen underholdningsindustrien.

Det ble raskt oppnådd enighet om at denne gangen skal saken forfølges rettslig – til siste slutt. Trolig vil også FBI følge opp med egen etterforkning, i tillegg til de sivilrettslige tiltakene som de berørte selskapene måtte foreta seg.

Heksejakt

Dermed kan vi for første gang siden Kevin Mitnick herjet med telefonselskapene i USA stå overfor en regulær heksejakt på en enkeltperson som ikke har gjort annet enn å offentliggjøre sine erfaringer med tilgjengelig programvare.

Får myndigheter, Microsoft og underholdningsindustrien gjennomslag for sine synspunkter, vil trolig flere rettssaker følge. Her hjemme kan trolig også Jon Johansen, som var med på å knekke og offentliggjøre antipitratsystemet CSS for DVD-plater, vente å høre noe.

Mye på spill

For Microsoft er det tvingende nødvnedig å stoppe angrepene mot kopisikringen. De har satset stort på programvare og tjenester som gjør det mulig å laste ned underholdning fra nettet. Flere av disse er innebygd i det nye operativsystemet Windows XP. Dersom undherholdningsindustrien setter seg på bakbeina fordi de ikke lenger føler seg sikre på at varene deres kommer på avveie.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse