Audigy Player hovedbilde

Annonse


TEST: Soundblaster Audigy Player

Creative skryter fryktelig av sin nye Audigy, og legger særlig stor vekt på at selve lyden nå har blitt både klarere og mer støyfri. Tradisjonelt har Soundblaster-kort hatt et rykte på seg for å levere et noe platt og susete lydbilde, men nå kan det se ut som om oppkjøpet av prolyd-spesialisten Emu endelig har båret frukter, i form av den nye 10K2 audio-prosessoren. Her blir vi lovet super-ren 24-bits lyd (kun avspilling, 16 bits max i opptak) med et særdeles lavt støynivå (100db SNR), og fire ganger så mye effekt-kapasitet som tidligere Soundblaster-kort.

Og hopper vi over alt salgs-jippoet og hører på lyden, så låter det heldigvis også særdeles bra. Nå skal det påpekes at her, som i tidligere Creative-kort, så introduseres en god del støy i lyden hvis du ikke skrur av samtlige inngående linjer (særlig mikrofon-inntaket), men generelt kan vi ikke annet enn å være veldig fornøyd med lydkvaliteten.

Ellers er alle kortene i Audigy-serien utstyrt med Firewire-port. Dette lar deg ikke bare sette opp kjappe og lettvinte nettverk mellom flere maskiner, men er også en av de foretrukkete overføringsteknologien for lyd, bilde og video for eksempel fra digitale kamera. Ved å inkludere denne tilkoblingen på samtlige Audigy-kort, har Creative sannsynligvis bidratt betraktelig til utbredelsen av Firewire, som står under fare for å bli erstattet av den kommende USB 2.0-standarden.

Budsjett-musikerens drøm

Også fra en musikkskapers perspektiv er det betryggende å ha Firewire på plass i PC-en. En rekke nye synthesizere og annet studioutstyr fra viktige produsenter kommer med Firewire-port, i påvente av at det foreløpig noe tilslørte mLan skal manifestere seg, standarden som mange håper skal erstatte MIDI som kommunikasjonsprotokoll mellom elektroniske musikkinstrumenter.

Annonse


Musikere gis også endelig tilgang til skikkelig ASIO-drivere i Audigy. De fleste som har forsøkt å sette opp et hjemmestudio med Soundblaster Live! vet at lengselen etter ASIO er stor, og Audigy stiller med overlegent kjappe drivere og en latency (forsinkelse) på bare 2 ms. I praksis betyr dette at du vil kunne oppleve usedvanlig kjapp responstid ved bruk av synthesizer-emulatorer og tyngre musikkprogrammer. Med en rimelig oppegående PC vil du for eksempel kunne kjøre det populære virtelle studioet Reason med en latencey buffer på 4 ms, noe som er imponerende selv sammenlignet med dyrere lydkort beregnet på proff-markedet.

SoundFont-fans vil glede seg over både oppdatert programvarestøtte, samt at størrelsen på lydbankene nå bare begrenese av tilgjengelig systemminne i maskinen din. Audigys innebygde synthesizer har 64-noters polyfoni.

ADVANCED HD

Audigy tar også effektsystemet EAX et skritt videre. Riktignok er det foreløpig ingen spill på markedet som støtter de nye Advanced HD-effektene, men det kommer utvilsomt. Blant de mer vesentlige forbedringene her, er at spillutviklere kan la spilleren høre lyder fra fire forskjellige miljøer samtidig.

Tidligere har EAX fungert slik at når du beveger deg fra et miljø til et annet, så skiftes effektinnsillingen momentant så snart du krysser grensen mellom områdene. Hvis du for eksempel går en hule ut i friluft, vil utagerende ekko og romklang brutalt bli erstattet med tørr utendørslyd så snart du setter en fot utenfor huleåpningen. Advanced HD åpner for å la slike overganger gå gradvis over i hverandre, slik at lydbildet til enhver tid kan oppleves som mer realistisk.

Imponerende

Audigy selges i tre forskjellige utgaver. Audigy Player er den billigste pakken, men inneholder nøyaktig det samme lydkortet som sine storebrødre. Forskjellen er at Audigy Platinum i tillegg gir deg en tilkoblingsboks med en rekke digitale og analoge inn- og utganger for eksternt lydutstyr, headset, og inneholder en god del mer programvare rettet mot musikkproduksjon (Blant annet lite-versjoner av Cubasis, Recycle, Wavelab). Audigy Platinum EX er spesielt rettet mot de som ønsker å holde sine lydkretser mest mulig atskilt fra datamaskinenes interne støykilder, og tilkoblingsboksen er derfor ekstern, slik at du kan plassere den hvor du vil i studioets arbeidsområde.

Etter å ha jobbet med Audigy en stund, kan vi ikke annet enn å si oss mektige imponerte. Selv den billigste Audigy Player-pakken gir et fullspekket kort med topp lyd, Firewire, Advanced HD, synth og ASIO. Naturligvis prøver Creative som vanlig å fullstendig innvadere maskinen din med alskens nyttige og mindre nyttige programmer, men heldigvis kan du velge å kun innstallere driverne, eller bare de programmene som du vet du har lyst på.

Med Soundblaster Audigy har Creative satt en ny standard for lydkort. Mens prisen holdes nede på et forbrukervennlig nivå, er både lydkvalitet, renhet, ASIO-drivere, og ikke minst den gledelige Firewire-overraskelsen med på å gjøre dette til et svært funksjonelt og profesjonelt låtende produkt.

Audigy er utstyrt med tre analoge utganger, S/PDIF, Aux- og Line inn, samt MIDI- og tilkobling for spillkontrollerer på en separat bakplate. Og mange flere tilkoblinger, skulle du velge en av Platinum-modellene…

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse